Sok z mandarynek, bananów, kiwi czyli bomba zdrowia i energii

7 mar, 2015 | KOKTAJL, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Banany, kiwi zmiksowałam, soku z mandarynek dolałam i napój energetyczny uzyskałam, a że kwaśne mandarynki miałam to dla złagodzenia smaku syropu z agawy dodałam. Taki sok na dzień dobry pobudzi nasze ciało, żeby nam się po prostu cokolwiek robić chciało tongue-out

Składniki

  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 kiwi,
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek,

ponadto:

  • 1-2 łyżki syropu z agawy.

Przygotowanie

Banany obieramy i kroimy na plastry, kiwi wydrążamy ze skórki.

Do blendra wkładamy banany, kiwi i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy soku z mandarynek i dodajemy syrop z agawy. Ponownie miksujemy.

Moje mandarynki były kwaśne więc dodałam 2 łyżki syropu z agawy.

Dlaczego warto jeść banany?

Ponieważ posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają m.in. potas, są źródłem witaminy C i błonnika, co daje to poczucie sytości. Banany są również źródłem cukrów prostych (zawierają sacharozę, fruktozę i glukozę), zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne. Banany zawierają również magnez zwany „minerałem antystresowym”, wpływa on na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych.

Dlaczego warto jeść kiwi?

Porcja kiwi pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania w witaminę C, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce ze stresem i zatrzymuje procesy starzenia się. W kiwi znajduje się stosunkowo dużo potasu, który zapewnia równowagę w organizmie i stopniowo uwalnia energię podczas wykonywania ćwiczeń.

W kiwi możemy także znaleźć luteinę, która chroni oczy przed uszkodzeniami i zapobiega ślepocie, witaminę E pełniącą rolę przeciwutleniacza, dzięki czemu usuwane są wolne rodniki, oraz podnosi odporność organizmu i pomaga obniżać poziom cholesterolu.

Ponadto osoby mające problem z nadmierną łamliwością kości, anemią powinny spożywać ten owoc, ponieważ uzupełnia on niedobory wapnia i żelaza. Kobiety w ciąży powinny jeść kiwi ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Mandarynki są świetne na wątrobę!
Badania dowiodły, że mandarynki wykazują silne działanie przeciwnowotworowe – okazuje się, że regularne jedzenie mandarynek w znacznym stopniu redukuje ryzyko zachorowania na raka wątroby. Mandarynki łagodzą dolegliwości związane z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby.
W mandarynce obecne są kwasy organiczne, które usuwają z organizmu toksyczne substancje. Ochronnie na organizm działają także obecne w mandarynkach karotenoidy. Ponieważ owoce te są silnie zasadotwórcze, powinny sięgać po nie osoby cierpiące na schorzenia dróg moczowych.

Warto pić też sok z mandarynek, który leczy kaszel, łagodzi stany gorączkowe i zwalcza grzybicę. Obecne w pomarańczowych kuleczkach składniki opóźniają procesy starzenia, hamują namnażanie się wolnych rodników i wzmacniają naturalną odporność organizmu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl