Czy znacie kogoś kto pizzy nie chciałby skosztować i jej smakami się delektować? U mnie w domu wszyscy się pizzą zajadają i z niecierpliwością na kolejną czekają. Lubią moje, bo domowe, jak mówią niepowtarzalne i wyjątkowe. Zawsze jedzą gorące (z piekarnika, czy grilla), świeżością pachnące. Lubię jednak eksperymentować i po swojemu w kuchni czarować. Tym razem pizzę z białym sosem przygotowałam, które z dużą ilością zielonych dodatków podałam. Sos do pizzy z majonezu, jogurtu naturalnego, serka kremowego, czosnku, pieprzu i koperku zrobiłam i po upieczeniu pizzy dużą ilością zieleni do smaku ozdobiłam. Pizza wyszła znakomicie i w tej wersji biało zielonej smakowała wyśmienicie.
Składniki
ciasto:
- 350 g mąki pszennej typ 00,
- 1/2 łyżeczka cukru,
- 180 ml ciepłej wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
sos biały:
- 170 g mały słoiczek majonezu Kieleckiego, WSP „Społem”,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
- 90-100 g serka topionego np.: śmietankowego z ziołami,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- 1 łyżka marynowanego pieprzy zielonego,
- 2 cebule dymki,
- świeża bazylia,
- kiełki słonecznika,
- świeżą miętę,
- świeży koperek,
- rukola, szczypiorek.
Przygotowanie
Sos biały:
Czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę, następnie rozgniatamy za pomocą płaskiej części noża (można przecisnąć przez praskę).
Majonez miksujemy z serkiem, jogurtem, czosnkiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem do smaku, mieszamy.
Ciasto:
Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi możemy poskręcać, dzięki temu pizza będzie fajniej wyglądać, oraz zatrzyma sos.
Piekarnik nastawiamy na 230°C.
Cebulę dymkę (białą część) kroimy w cienkie plasterki. Na przygotowane ciasto nakładamy sos majonezowy, dodajemy, cebulę oraz pieprz
marynowany zielony, całość doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15-17 min.
Rada: jeśli macie jeszcze jedna dużą blachę od piekarnika, można ją wsunąć na najwyższą półkę. Zatrzyma lekko temp. z góry i sos nam szybko się nie przypiecze, na ostatnie 4 min pieczenia, wyciągamy ją.
Na świeżo upieczoną pizzę dodajemy np., szczypiorek, koperek, kiełki słonecznika, rukolę, miętę, bazylię.
0 komentarzy