Pizza biało zielona – sos na bazie majonezu

30 lip, 2020 | DANIA JARSKIE, PIZZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czy znacie kogoś kto pizzy nie chciałby skosztować i jej smakami się delektować? U mnie w domu wszyscy się pizzą zajadają i z niecierpliwością na kolejną czekają. Lubią moje, bo domowe, jak mówią niepowtarzalne i wyjątkowe. Zawsze jedzą gorące (z piekarnika, czy grilla), świeżością pachnące. Lubię jednak eksperymentować i po swojemu w kuchni czarować. Tym razem pizzę z białym sosem przygotowałam, które z dużą ilością zielonych dodatków podałam. Sos do pizzy z majonezu, jogurtu naturalnego, serka kremowego, czosnku, pieprzu i koperku  zrobiłam i po upieczeniu pizzy dużą ilością zieleni do smaku ozdobiłam. Pizza wyszła znakomicie i w tej wersji biało zielonej smakowała wyśmienicie.

Składniki

ciasto:

  • 350 g mąki pszennej typ 00,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 180 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

sos biały:

  • 170 g mały słoiczek majonezu Kieleckiego, WSP „Społem”,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • 90-100 g serka topionego np.: śmietankowego z ziołami,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ponadto: 

  • 1 łyżka marynowanego pieprzy zielonego,
  • 2 cebule dymki,
  • świeża bazylia,
  • kiełki słonecznika,
  • świeżą miętę,
  • świeży koperek,
  • rukola, szczypiorek.

    Przygotowanie

    Sos biały:

    Czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę, następnie rozgniatamy za pomocą płaskiej części noża (można przecisnąć przez praskę).

    Majonez miksujemy z serkiem, jogurtem, czosnkiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem do smaku, mieszamy.

    Ciasto:

    Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce.  Pozostałą mąkę mieszamy z solą.

    Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi możemy poskręcać, dzięki temu pizza będzie fajniej wyglądać, oraz zatrzyma sos.

    Piekarnik nastawiamy na 230°C.

    Cebulę dymkę (białą część) kroimy w cienkie plasterki. Na przygotowane ciasto nakładamy sos majonezowy, dodajemy, cebulę oraz pieprz
    marynowany zielony, całość doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym.

    Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15-17 min.

    Rada: jeśli macie jeszcze jedna dużą blachę od piekarnika, można ją wsunąć na najwyższą półkę. Zatrzyma lekko temp. z góry i sos nam szybko się nie przypiecze, na ostatnie 4 min pieczenia, wyciągamy ją.

    Na świeżo upieczoną pizzę dodajemy np., szczypiorek, koperek, kiełki słonecznika, rukolę, miętę, bazylię.

    0 komentarzy

    Wyślij komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Te dania też mogą Cię zainteresować

    Czego szukasz?

    Przepisy według kategorii

    Kategorie

    b

    Popularne przepisy

    Z

    Odwiedź moje profile

    Przepisy.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
    zBLOGowani.pl