Mini roladki imprezowe, kilka ? chwil i gotowe, Polędwiczkę w plasterkach cienko rozbijamy, ser camembert, oliwki lub kapary dokładamy, które w roladki zwijamy i jajku, bułce obtaczamy. ? W oleju na złoty kolor wysmażamy i przekąskę już mamy. Ciepłe, zimne i tak smakują, a swoją wielkością zaskakują 🙂 ?? Mogą też być dodatkiem do dania głównego zastępując tradycyjnego schabowego :P?
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- ok. 120 g sera camembert np. z papryką,
- kilka zielonych całych oliwek,
- kilka ziaren kapary,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Polędwiczkę myjemy, suszymy, czyścimy z błon i kroimy po skosie na plastry. Mięso układamy w odstępach na foli spożywczej i nią przykrywamy.
Za pomocą tłuczka rozbijamy ją jak najcieniej. Oprószamy solą (nie za dużo bo ser i dodatki są słone) i pieprzem. Na każdym kawałku polędwiczki układamy niewielki kawałek sera, na którym układamy oliwkę, albo kapary.
Polędwiczki zwijamy jak krokiety, zaczynamy od zgięcia krótszego boku, następnie do wewnątrz dłuższe boki i całość zwijamy. Dzięki temu ser będzie szczelnie zamknięty i nie wypłynie podczas smażenia.
Roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce.
Smażymy na głębokim oleju po ok. 2 -3 min z dwóch str. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Rada: najlepiej smażyć partiami w małym rondelku. Temperaturę oleju sprawdzamy z pomocą długiej wykałaczki drewnianej. Jeśli włożymy ją pionowo do oleju i zaczną pojawiać się wokół niej bąbelki, olej jest idealnie podgrzany.
0 komentarzy