Wiosna kiełkuje, świat kolorami maluje, do aktywności motywuje i dlatego fit sałatki z dressingiem na oleju rzepakowym przygotowuję. Takie sałatki są zawsze smaczne, zdrowe i kolorowe.
Składniki
na 1 porcje:
dressing:
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka musztardy ognistej,
- 1 łyżka zalewy z kaparów,
ponadto:
- garść rukoli,
- 7 szt. rzodkiewki,
- kiełki rzodkiewki,
- kiełki brokułu,
- kilka szt. czarnych oliwek,
- pomidorki koktajlowe,
- 4 duże kapary z ogonkiem,
- 1 łyżka słonecznika łuskanego Kresto,
- 1 łyżka pestek dyni.
Przygotowanie
Dressing: musztardę mieszamy z zalewą z kaparów, następnie powoli dolewamy olej, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji.
Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, odstawiamy do przestygnięcia.
Rzodkiewki nacinamy w szachownicę i wkładamy na chwilę do zimnej przegotowanej wody.
Na talerz nakładamy rukolę, kiełki brokułu, kiełki rzodkiewki, dodajemy oliwki, pomidorki, kapary i rzodkiewki. Do sałatki dodajemy prażony słonecznik, dynię i polewamy dressingiem.
ale kolorowo 🙂 i smacznie
Dziękuję 🙂