Podkarpackie kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, z dodatkiem, jaj i czosnku przez praskę przeciśniętego. Wszystkie połączone ze sobą składniki, sprawiają, że po u smażeniu powstają z nich smaczne kotleciki. Z sosem podane, zieleniną posypane, są w przygotowaniu banalne, a w smaku genialne. Jeśli do Sanoka, przyjedziecie to w centrum Rynku je znajdziecie. Warto wstąpić do Karczmy gdzie regionalnie gotują i swoimi smakołykami gości częstują. Turyści chętnie je zamawiają, bo dzięki temu smaki podkarpackie poznają. Jeśli w najbliższym czasie w te rejony się nie wybieracie, to gotowy przepis na nie, tu macie 🙂 Sos do nich według własnych smaków przygotujcie i Hereczanyki smakujcie.
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego (wołowo – wieprzowego),
- ½ kg kaszy gryczanej palonej,
- 2 jajka,
- 4 – 6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości),
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie (nie rozgotowujemy), odcedzamy, studzimy. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Z masy formułujemy równe krążki (mogą być na wzór sznycli mielonych, na zdjęciach mój sposób, żeby wszystkie były jednakowej wielkości).
Rada: Żeby masa nie przyklejała się do dłoni, wystarczy delikatnie je zwilżyć wodą.
- suszone grzyby,
- śmietanka 30%,
- sól,
- pieprz,
- cebula,
- masło klarowane.
Znam i lubię. Przy okazji zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016", idealnie się wpisują w profil akcji. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję z chęcią dodam 🙂
Słyszeliśmy o tej potrawie, jednak nigdy jej nie kosztowaliśmy, o przygotowaniu nie mówiąc…po przeczytaniu Twojego opisu- chyba się skusimy by samemu je wyprodukować:)
Trzeba próbować nowych smaków, szczególnie jak są tradycyjnie przygotowane, polecam 🙂