Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną – kuchnia regionalna

5 paź, 2016 | DANIA REGIONALNE, GRZYBY, KASZA, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Podkarpackie kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, z dodatkiem, jaj i czosnku przez praskę przeciśniętego. Wszystkie połączone ze sobą składniki, sprawiają, że po u smażeniu powstają z nich smaczne kotleciki. Z sosem podane, zieleniną posypane, są w przygotowaniu banalne, a w smaku genialne. Jeśli do Sanoka, przyjedziecie to w centrum Rynku je znajdziecie. Warto wstąpić do Karczmy gdzie regionalnie gotują i swoimi smakołykami gości częstują. Turyści chętnie je zamawiają, bo dzięki temu smaki podkarpackie poznają. Jeśli w najbliższym czasie w te rejony się nie wybieracie, to gotowy przepis na nie, tu macie 🙂 Sos do nich według własnych smaków przygotujcie i  Hereczanyki smakujcie.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo – wieprzowego),
  • ½ kg kaszy gryczanej palonej,
  • 2 jajka,
  • 4 – 6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości),
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie  (nie rozgotowujemy), odcedzamy, studzimy. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Z masy formułujemy równe krążki (mogą być na wzór sznycli mielonych, na zdjęciach mój sposób, żeby wszystkie były jednakowej wielkości).

Rada:  Żeby masa nie przyklejała się do dłoni, wystarczy delikatnie je zwilżyć wodą.

Smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Dzięki kaszy skórka będzie chrupiąca. 
Hreczanyki można podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
Ja podałam z sosem z suszonych prawdziwków, posiekanym świeżym jarmużem lub zieloną pietruszką  i kiszonymi ogórkami.

Składniki na sos:

  • suszone grzyby,
  • śmietanka 30%,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • masło klarowane.
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w wodzie, odciskamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby, całość przesmażamy. Zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, do momentu, aż śmietanka zgęstnieje.

4 komentarze

  1. qualietta

    Znam i lubię. Przy okazji zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016", idealnie się wpisują w profil akcji. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję z chęcią dodam 🙂

      Odpowiedz
  2. aromatyczne podróże

    Słyszeliśmy o tej potrawie, jednak nigdy jej nie kosztowaliśmy, o przygotowaniu nie mówiąc…po przeczytaniu Twojego opisu- chyba się skusimy by samemu je wyprodukować:)

    Odpowiedz
  3. Moniki Smakołyki

    Trzeba próbować nowych smaków, szczególnie jak są tradycyjnie przygotowane, polecam 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl