Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek

19 cze, 2015 | GRILL, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jeśli pogoda dopisuje, to wszystko co ugotujemy na świeżym powietrzu lepiej smakuje. Dlatego warto czas na grillowanie wygospodarować i pysznymi daniami się delektować.  Moje polędwiczki całą noc się marynowały i dlatego lepiej smakowały. Mięso podczas grillowania nabrało kruchości, a dzięki zwinięciu w boczek soczystości.

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • plastry wędzonego boczku,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczka czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich,
  • sok z połowy limonki,
  • 2 łyżki zalewy z kapary,
  • świeży rozmaryn,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • ½ papryczka chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • żółta cukinia, cebula biała,
  • świeże oregano.

Przygotowanie

Marynata: olej mieszamy z sokiem z limonki, zalewą z kapary, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Rozmaryn i papryczkę siekamy drobno i dodajemy do marynaty.

Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy na 2 cm krążki. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki.

Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki.

Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy.

Szaszłyki grillujemy z dwóch str, bezpośrednio na ruszcie.

Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl