Placek toskański jest wyjątkowy, mocno bakaliowy. Migdały, orzechy, rodzynki, daktyle, skórki owocowe z przyprawami w cukrze zostały zmieszane i sokiem z pomarańczy podlane, z mąką zgniecione, na formę wyłożone, pieczone w piekarniku i schowane na tydzień w szczelnym pojemniku. Im dłużej na niego się oczekuje tym lepiej smakuje. Nawet po dwóch miesiącach leżakowania jest smaczny do zjadania. Pytanie tylko czy jesteście w stanie go tak długo utrzymać w pojemniku, nie podjadając tego smakołyku?
Składniki
na okrągłą formę ok. 24 cm:
- 300 g całych migdałów,
- 75 g suszonych daktyli,
- 100 g orzechów ziemnych w karmelu,
- 100 g skórek owocowych,
- 50 g rodzynek,
- 50 g skórek cedru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
- ¼ łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 duża pomarańcza,
- 200 g mąki pszennej,
- 300 g białego cukru.
Przygotowanie
Migdały należy sparzyć, następnie obieramy i suszymy. Prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w kostkę. Mieszamy z rodzynkami, skórkami owocowymi i cedru, orzechami ziemnymi i pokrojonymi w kostkę daktylami. Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową i cynamonem. Dodajemy do bakalii i mieszamy.
Pomarańczę należy sparzyć, następnie suszymy, skórkę trzemy na tarce, a sok wyciskamy.
W garnku o szerokim dnie podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy łyżką drewniana tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru. Garnek ściągamy z ognia, dodajemy bakalie z przyprawami, wlewamy sok z pomarańczy i całość mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy za pomocą łyżki. Formułujemy kulę i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, starannie wylepiamy dno i ścianki.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150°C i pieczemy ok. 30 min.
Placek tuż po upieczeniu wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia.
Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku, minimum 1 tydzień.
0 komentarzy