Placek toskański jest wyjątkowy, mocno bakaliowy. Migdały, orzechy, rodzynki, daktyle, skórki owocowe z przyprawami w cukrze zostały zmieszane i sokiem z pomarańczy podlane, z mąką zgniecione, na formę wyłożone, pieczone w piekarniku i schowane na tydzień w szczelnym pojemniku. Im dłużej na niego się oczekuje tym lepiej smakuje. Nawet po dwóch miesiącach leżakowania jest smaczny do zjadania. Pytanie tylko czy jesteście w stanie go tak długo utrzymać w pojemniku, nie podjadając tego smakołyku? 

Składniki

na okrągłą formę ok. 24 cm:

  • 300 g całych migdałów,
  • 75 g suszonych daktyli,
  • 100 g orzechów ziemnych w karmelu,
  • 100 g skórek owocowych,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g skórek cedru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
  • ¼ łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 300 g białego cukru.

Przygotowanie

Migdały należy sparzyć, następnie obieramy i suszymy. Prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w kostkę. Mieszamy z rodzynkami, skórkami owocowymi i cedru, orzechami ziemnymi i pokrojonymi w kostkę daktylami. Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową i cynamonem. Dodajemy do bakalii i mieszamy.

Pomarańczę należy sparzyć, następnie suszymy, skórkę trzemy na tarce, a sok wyciskamy.

W garnku o szerokim dnie podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy łyżką drewniana tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru. Garnek ściągamy z ognia, dodajemy bakalie z przyprawami, wlewamy sok z pomarańczy i całość mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy za pomocą łyżki. Formułujemy kulę i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, starannie wylepiamy dno i ścianki.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150°C i pieczemy ok. 30 min. 

Placek tuż po upieczeniu wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia.
Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku, minimum 1 tydzień.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl