Kurki do przygotowania pysznych dań zapraszają, bo mało czasu swojego mają, sezonowo się tyko pokazują i swoim smakiem nas oczarowują. Dlatego z młodą cukinią je przygotowałam i w kilka chwil szybki obiad już miałam.
Składniki
na 2- 3 porcje:
- 200 g kurek,
- 200 g młodej cukinii,
- trawa cytrynowa (1/2 przecięta po długości),
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- mieszanka suszonych chili świeżo mielona do smaku,
- garść świeżej zielonej pietruszki,
- twardy żółty ser np. grana padano do posypania.
Przygotowanie
Cukinię kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami.
Na dużej patelni roztapiamy masło z trawą cytrynową, dodajemy umyte i osuszone kurki, smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda.
Do kurek dodajemy cukinię, całość doprawiamy pieprzem, chili, solą, delikatnie mieszamy i podgrzewamy ok. 2 min (cukinia powinna być al dente). Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.
Spaghetti z cukinii z kurkami podajemy z drobno startym serem.
Fajne, lekkie danie! Szkoda,ze sezon na kurki tak krótko trwa! 🙂
Jakby były cały rok, to by nam tak nie smakowały 🙂