Spaghetti z cukinii, z kurkami o nucie cytrynowej

27 lip, 2016 | CUKINIA, DANIA JARSKIE, GRZYBY, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Kurki do przygotowania pysznych dań zapraszają, bo mało czasu swojego mają, sezonowo się tyko  pokazują  i swoim smakiem nas oczarowują. Dlatego z młodą cukinią je przygotowałam i w kilka chwil szybki obiad już miałam. 

Składniki

na 2- 3 porcje:

  • 200 g kurek,
  • 200 g młodej cukinii,
  • trawa cytrynowa (1/2 przecięta po długości),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • mieszanka suszonych chili świeżo mielona do smaku,
  • garść świeżej zielonej pietruszki,
  • twardy żółty ser np. grana padano do posypania.

 

Przygotowanie

Cukinię kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami.

Na dużej patelni roztapiamy masło z trawą cytrynową, dodajemy umyte i osuszone kurki, smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda.

Do kurek dodajemy cukinię, całość doprawiamy pieprzem, chili, solą, delikatnie mieszamy i podgrzewamy ok. 2 min (cukinia powinna być al dente). Na sam koniec dodajemy  drobno posiekaną pietruszkę.

Spaghetti z cukinii z kurkami podajemy z drobno startym serem.

2 komentarze

  1. posmakujto!

    Fajne, lekkie danie! Szkoda,ze sezon na kurki tak krótko trwa! 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Jakby były cały rok, to by nam tak nie smakowały 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl