Na grzyby do lasu się wybierajcie i te jadalne tylko zbierajcie, a potem dania z nich przygotowujcie i smakami się rozkoszujcie. Jak nie macie czasu czy ochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Ja proponuję leśne gołąbki przygotować i kubki smakowe nimi zaczarować. Farsz jest nietypowy, bo kuskusowy, bardzo mocno grzybowy. Gołąbki, przed pieczeniem na maśle rozmarynowym zostały podsmażone, a wcześniej na ostro doprawione. Po upieczeniu podsmażonymi grzybami ozdobiłam i masełkiem okrasiłam. Wyszły pyszne, niebanalne, nietypowe, oryginalne.
Składniki
- niewielka kapusta na gołąbki,
- 1 kg grzybów leśnych, kozaki, borowiki,
- 400 g kuskusu pełnoziarnistego (3 woreczki po 125 g),
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól do smaku,
- 2 jajka M,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- chili świeżo mielona do smaku,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- pęczek koperku,
ponadto:
- świeża gałązka rozmarynu,
- masło,
- kilka grzybów.
Przygotowanie
Oczyszczone grzyby pokroić w niewielką kostkę. Na dużej, głębokiej patelni (lub garnku o szerokim dnie) rozgrzać oliwę, dodać grzyby, podsmażyć, następnie przykryć pokrywą i dusić ok. 20 min. Do gorących grzybów wsypać kuskus, dodać posiekany koperek, wymieszać, doprawić solą, chili i pieprzem. Przykryć pokrywą i odstawić do całkowitego przestygnięcia (można na całą noc).
Rada: kuskus wchłonie powstały sos z grzybów i przejdzie smakami. Jeśli chcemy szybciej przygotować farsz, kuskus można oddzielnie zalać gorącą wodą do spęcznienia.
Zimny farsz wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Kapustę sparzyć, podzielić na pojedyncze liście, odciąć stwardniała część. W liście kapusty zawinąć farsz.
Na patelni rozgrzać kopiastą łyżkę masła z rozmarynem, podsmażyć każdego gołąbka zaczynając od strony łączenia liścia kapusty. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, bulion wlać na patelnię, zebrać wszystkie smaki i podlać nim gołąbki, przykryć folią lub pokrywą.
Piec ok. 1 godz. w 200°C, można krócej, wszystko zależy od wielkości gołąbków i jak mocno była sparzona kapusta. W razie potrzeby podlać bulionem.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pozostałe grzyby, doprawić solą i pieprzem. Gołąbki polać masłem z grzybami i dodać koperek.
0 komentarzy