Warzywa kolorowe w woku wysmażone, na nich ravioli ze szpinakiem położone. Papryką wędzoną zostało doprawione, pieprzem wyostrzone. Wszystko smakami ciekawie się połączyło i smaczne, danie „stworzyło”. Dla całej rodziny szybkie do przygotowania, smaczne do zjadania, łatwe, ale niebanalne, rozgrzewające w smaku idealne.
Składniki
- 1 opakowanie Ravioli ze szpinakiem z dodatkiem serka mascarpone Hilcona,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 8 szt. szparagów zielonych,
- 1 marchew,
- 1 bakłażan,
- 4 – 5 łyżek oleju z orzecha włoskiego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- świeży tymianek.
Przygotowanie
Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę solimy, opdstawiamy na ok 10 min, puści sok i straci goryczkę. Suszymy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę, paprykę w większą kostkę, a marchew w cienkie słupki.
Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk, pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min, dzielimy na 3 – 4 części.
W woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem, z dodatkiem cukru. Dodajemy bakłażana paprykę i całość podsmażamy, często mieszając. Następnie dodajemy marchew, szparagi, doprawiamy solą i dusimy kilka minut pod przykryciem.
Rada: kolejność dodanych warzyw jest ważna, marchew, szparagi potrzebują najkrótszego czasu duszenia. Najsmaczniejsze będą al dente.
Na samym końcu doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem, mieszamy. Na wierzch układamy ravioli, przykrywamy pokrywą i podgrzewamy całość ok. 4 min. Podajemy z świeżymi listkami tymianku.
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
no to teraz szukać woka, dawno nie używany 🙂
Oj, trzeba czasem zmienić naczynie do gotowania 😛
Smaczne jedzonko.
Oj tak 🙂