Ravioli z warzywami, z woka

11 mar, 2018 | DANIA GŁÓWNE, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Warzywa kolorowe w woku wysmażone, na nich ravioli ze szpinakiem położone. Papryką wędzoną zostało doprawione, pieprzem wyostrzone. Wszystko smakami ciekawie się połączyło i smaczne, danie „stworzyło”. Dla całej rodziny szybkie do przygotowania, smaczne do zjadania, łatwe, ale niebanalne, rozgrzewające w smaku idealne.

Składniki

  •  1 opakowanie Ravioli ze szpinakiem z dodatkiem serka mascarpone Hilcona,
  • 1 czerwona papryka,
  •  1 duża biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 8 szt. szparagów zielonych,
  • 1 marchew,
  • 1 bakłażan,
  • 4 – 5 łyżek oleju z orzecha włoskiego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie

Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę solimy, opdstawiamy na ok 10 min, puści sok i straci goryczkę. Suszymy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę, paprykę w większą kostkę, a marchew w cienkie słupki.

Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk, pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min, dzielimy na 3 – 4 części.

W woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem, z dodatkiem cukru. Dodajemy bakłażana paprykę i całość podsmażamy, często mieszając. Następnie dodajemy marchew, szparagi, doprawiamy solą i dusimy kilka minut pod przykryciem.

Rada: kolejność dodanych warzyw jest ważna, marchew, szparagi potrzebują najkrótszego czasu duszenia. Najsmaczniejsze będą al dente.

Na samym końcu doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem, mieszamy. Na wierzch układamy ravioli, przykrywamy pokrywą i podgrzewamy całość ok. 4 min. Podajemy z świeżymi listkami tymianku.

6 komentarzy

  1. Zuzka

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. zlogo

    no to teraz szukać woka, dawno nie używany 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Oj, trzeba czasem zmienić naczynie do gotowania 😛

      Odpowiedz
  3. Marcepanowy Kącik

    Smaczne jedzonko.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Oj tak 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl