Pierożki z bobem gotowane na parze

9 lip, 2015 | DANIA JARSKIE, PIEROGI, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Wczoraj kilogram bobu ugotowałam i smacznie sobie sam zjadałam, ale gdy część mi została, to taka myśl w głowie mi powstała:… pierogi bym zjadła sobie, ale z czym, ja je zrobię! I tak na bób ugotowany popatrzyłam i takie oto pierożki wymyśliłam. Przepis jest prosty, banalny, ale efekt dla tych co lubią bób genialny. Pierożki fajnie wyglądały i ciekawy smak miały.

Składniki

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 500,
  • 100 ml wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,

farsz:

  • 400 g bobu,
  • 1 biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1  małe jajko,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka masła,

ponadto:

  • pęczek szczypiorku,
  • masło,
  • mąka do podsypania,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie

Z maki, jajka, wody, z dodatkiem soli zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto na pierożki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy talerzykiem.

Bób gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, odstawiamy do przestygnięcia.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do bobu i całość miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z masą.

Ciasto (porcjami) rozwałkowujemy ( podsypujemy mąką) i za pomocą szerokiej szklanki wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po niecałej łyżeczce farszu, sklejamy przez dwa dociśnięcia, na krzyż. Pierożki układamy na wysmarowanym olejem koszyku i gotujemy na parze, pod przykryciem ok. 4 min.

Rada: pierożki gotujemy partiami i należy pamiętać, żeby układać je sklejeniem do góry, żeby farsz nam nie wypłyną. 

Pierożki podajemy z roztopionym masłem, posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

4 komentarze

  1. Błoto dla zuchwałych

    wyglądają uroczo 🙂 bób jest genialny, a w połączeniu z gotowaniem na parze mamy pysznie i zdrowo 🙂 super przepis

    Zapraszam do nas blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuje bardzo 🙂

      Odpowiedz
  2. Unknown

    Maestria wykonania budzi mój zachwyt. Mojemu gotowaniu tego brakuje. 🙁 5 za walory estetyczne. Tależ jest orginalny, a widelec jeszcze bardziej. Nie widziałem tylu kolorów na raz. 😀 Wykończenie ułożonym szczypiorkiem ……. wow. Całość to sztuka – obraz .

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Miło się czyta takie komentarze, dziękuje i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl