Wczoraj kilogram bobu ugotowałam i smacznie sobie sam zjadałam, ale gdy część mi została, to taka myśl w głowie mi powstała:… pierogi bym zjadła sobie, ale z czym, ja je zrobię! I tak na bób ugotowany popatrzyłam i takie oto pierożki wymyśliłam. Przepis jest prosty, banalny, ale efekt dla tych co lubią bób genialny. Pierożki fajnie wyglądały i ciekawy smak miały.
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 500,
- 100 ml wody,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
farsz:
- 400 g bobu,
- 1 biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 małe jajko,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżka masła,
ponadto:
- pęczek szczypiorku,
- masło,
- mąka do podsypania,
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie
Z maki, jajka, wody, z dodatkiem soli zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto na pierożki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy talerzykiem.
Bób gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki, odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do bobu i całość miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z masą.
Ciasto (porcjami) rozwałkowujemy ( podsypujemy mąką) i za pomocą szerokiej szklanki wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po niecałej łyżeczce farszu, sklejamy przez dwa dociśnięcia, na krzyż. Pierożki układamy na wysmarowanym olejem koszyku i gotujemy na parze, pod przykryciem ok. 4 min.
Rada: pierożki gotujemy partiami i należy pamiętać, żeby układać je sklejeniem do góry, żeby farsz nam nie wypłyną.
Pierożki podajemy z roztopionym masłem, posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
wyglądają uroczo 🙂 bób jest genialny, a w połączeniu z gotowaniem na parze mamy pysznie i zdrowo 🙂 super przepis
Zapraszam do nas blotodlazuchwalych.blogspot.com/
Dziękuje bardzo 🙂
Maestria wykonania budzi mój zachwyt. Mojemu gotowaniu tego brakuje. 🙁 5 za walory estetyczne. Tależ jest orginalny, a widelec jeszcze bardziej. Nie widziałem tylu kolorów na raz. 😀 Wykończenie ułożonym szczypiorkiem ……. wow. Całość to sztuka – obraz .
Miło się czyta takie komentarze, dziękuje i pozdrawiam 🙂