Jeśli lubicie jabłka pieczone, to może być to Wasze ciasto ulubione. Jabłka obieracie, gniazda z nich wydrążacie, składniki na ciasto miksujecie, do jabłek dodajecie, tylko pieczecie i ciepłe jeść już możecie. Proste do przygotowania, a jaka radość smakowania.
Składniki
na keksówkę ok. 30/12 cm:
- 4 średniej wielkości jabłka,
- 4 duże jajka,
- 100 g roztopionego masła,
- 150 g mąki tortowej,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do podsypania formy.
Przygotowanie
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, nie kroimy.
Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel, stopniowo dolewamy roztopionego, schłodzonego masła. Cały czas miksując dodajemy skórkę z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę.
Całość miksujemy na wysokich obrotach ok. 2 min, na gładką, jednolitą masę.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką. Układamy na niej jabłka, otworami do góry (po długości, jedno koło drugiego). Zalewamy je ciastem.
Rada: ciasta jest praktycznie tyle, że wypełnia jabłka tylko do połowy, nie ma co się martwić, bo wyrośnie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, skręcamy temp. do 175°C i pieczemy ok. 40 min.
Wierzch gorącego ciasta, można posypać cukrem trzcinowym.
bardzo mi się podoba,wypróbuje na pewno
Dziękuję 🙂
Wow, ale świetny pomysł na upieczenie jabłek 😀
Ciepłe super smakują 🙂