Trzy smaki bułeczek drożdżowych z jednego ciasta przygotowałam. Wszystkie są w smaku wyjątkowe, jedne są szpinakowe, drugie oliwkowe, a trzecie serowe. Wszystkie jednak parówki połączyły, które do każdej bułeczki wskoczyły.
Składniki
na 16 szt.
ciasto:
- 350 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego,
- 550 g mąki pszennej typ. 00 (do pizzy) + 50 g do zagniecenia i podsypania,
ponadto:
- 4-6 parówek 100% mięsa,
- 50 g świeżego szpinaku,
- 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
- 60 g żółtego sera mozzarella w całości,
dodatkowo:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki startego sera.
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i 50 g mąki, przykryć, odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wlać oliwę z oliwek, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą i pieprzem (500 g mąki). Zagnieść ciasto, uformować kulę, przekroić na 4 równe części.
Parówki przekroić po długości na 4 części, następnie na niewielkie kawałki. Ser pokroić w kostkę 5/5 mm, a szpinak posiekać bardzo drobno.
Jedną część ciasta zagnieść ze szpinakiem, drugą z pokrojonymi oliwkami, należy dodać niewielką ilość mąki tylko tyle, żeby ciasto nie przyklejało się do dłoni, do 3 i 4 części dodać po 30 g sera. Z tych 4 części ciasta uformować kule, które należy przekroić na 4 części, dzięki temu otrzyma się 16 równych porcji. Blachę od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć mąką.
Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczyć, nałożyć parówki (ok. 1 łyżka) połączyć krawędzie jak sakiewkę, zrobić małą bułeczkę. Sklejoną stroną ułożyć na blaszce, zachować odstępy.
Sposób na rośnięcie ciasta:
Piekarnik nastawić na 50°C, wyłączyć, włożyć blachę na najniższą półkę i pozostawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Wciągnąć z piekarnika, delikatnie posmarować wierzch ciasta oliwą z oliwek.
Na sam dół piekarnika postawić blachę do pieczenia lub od piekarnika z wodą, piekarnik nastawić na 200°C, podczas pieczenia powstanie para, bułki będą miękkie, a skórka chrupiąca. Blachę z bułkami wsunąć na dolną półkę, piec ok. 20 min, 5 min przed końcem pieczenia można posypać startym serem.
0 komentarzy