Moja pizza jest z brzegami serowymi, bardzo fajnie zakręconymi. Jest smaczna i chrupiąca myślę, że do spróbowania zachęcająca. Ser w ciasto dowolnie można „schować” i po upieczeniu pizzą się delektować.
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku,
pozostałe składniki:
- 250 g krojonych pomidorów z bazylią (w puszce),
- 50 g szynki szwarcwaldzkiej,
- 100 -150 g startego żółtego sera,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- ok 10 szt. całych zielonych oliwek,
- 1 łyżka kapary,
- szczypta cukru,
- sól do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- garść rukoli,
- świeże oregano.
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski wkładamy drożdże, cukier, oliwę, wyciśnięty przez praskę czosnek, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, oliwę, rozmaryn i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę (w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Można też od razu je rozwałkować na krążek o średnicy 40 cm, przełożyć blachę podsypaną mąką.
Sos: krojone pomidory z bazylią miksujemy za pomocą blendera, dodajemy cukier i sól do smaku, mieszamy, gotujemy ok. 15 min i studzimy.
Na obrzeżach pizzy układamy ser żółty, który przykrywamy ciastem, skręcając i sklejając do środka. Zamiast skręcać ciasto, wystarczy brzegi zagiąć do środka. Dzięki temu uzyskamy brzeg wypełniony serem. Całą powierzchnię ciasta smarujemy soasem. Posypujemy pozostałym startym serem, dodajemy szynkę, kapary, oliwki i przekrojone na pół pomidorki.
Pizzę pieczemy ok. 20 min w temp 220°C.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy świeże oregano i rukolę.
0 komentarzy