Pizza z szynką szwarcwaldzką z serowym brzegiem

4 mar, 2015 | PIZZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Moja pizza jest z brzegami serowymi, bardzo fajnie zakręconymi. Jest smaczna i chrupiąca myślę, że do spróbowania zachęcająca. Ser w ciasto dowolnie można „schować” i po upieczeniu pizzą się delektować.

Składniki

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,

pozostałe składniki:

  • 250 g krojonych pomidorów z bazylią (w puszce),
  • 50 g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 100 -150 g startego żółtego sera,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • ok 10 szt. całych zielonych oliwek,
  • 1 łyżka kapary,
  • szczypta cukru,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • garść rukoli,
  • świeże oregano.

Przygotowanie

Ciasto:

Do miski wkładamy drożdże, cukier, oliwę, wyciśnięty przez praskę czosnek, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, oliwę, rozmaryn i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę (w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Można też od razu je rozwałkować na krążek o średnicy 40 cm, przełożyć blachę podsypaną mąką.

Sos: krojone pomidory z bazylią miksujemy za pomocą blendera, dodajemy cukier i sól do smaku, mieszamy, gotujemy ok. 15 min i studzimy.

Na obrzeżach pizzy układamy ser żółty, który przykrywamy ciastem,  skręcając i sklejając do środka. Zamiast skręcać ciasto, wystarczy brzegi zagiąć do środka. Dzięki temu uzyskamy brzeg wypełniony serem. Całą powierzchnię ciasta smarujemy soasem. Posypujemy pozostałym startym serem, dodajemy szynkę, kapary, oliwki i przekrojone na pół pomidorki.

Pizzę pieczemy ok. 20 min w temp 220°C.

Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy świeże oregano i rukolę.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl