Makaron, pieczarki i sery… szybko, łatwo i smacznie…
Pieczarki brązowe są twardsze od białych i mają w sobie mniej wody. W smaku nie wyczuwa się większej różnicy. Danie to można przygotować z samych białych pieczarek, ale należy dłużej je smażyć, żeby nadmiar soków z nich wyparował.
Składniki
na 2 porcje:
- 150 g makaronu pełnoziarnistego,
- 200 g pieczarek białych i brązowych,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 120 g serka topionego śmietankowego,
- ½ sera camembert,
- bulion warzywny,
- sól do smaku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- świeże listki bazylii.
Przygotowanie
Makaron zalewamy wrzącym bulionem 3 cm ponad powierzchnię makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu na al dente, pod pokrywką. Jeśli makaron „wchłonie” cały bulion, a nie będzie jeszcze ugotowany, wystarczy go dolać.
Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając.
Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem topionym. Podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Bezpośrednio na makaron trzemy ser camembert, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy.
Makaron z pieczarkami i serem przde podaniem dodatkowo posypujemy startym camembert i dodajemy świeżej bazylii.
Rada: pieczarek nie musimy solić, ponieważ makaron gotowany był w bulionie, i ser camembert sam w sobie jest słony.
0 komentarzy