Makaron z pieczarkami i serami

8 lut, 2015 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Makaron, pieczarki i sery… szybko, łatwo i smacznie…
Pieczarki brązowe są twardsze od białych i mają w sobie mniej wody. W smaku nie wyczuwa się większej różnicy. Danie to można przygotować z samych białych pieczarek, ale należy dłużej je smażyć, żeby nadmiar soków z nich wyparował. 

Składniki

na 2 porcje:

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego,
  • 200 g pieczarek białych i brązowych,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 120 g serka topionego śmietankowego,
  • ½ sera camembert,
  • bulion warzywny,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  •  pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  •  świeże listki bazylii.

Przygotowanie

Makaron zalewamy wrzącym bulionem 3 cm ponad powierzchnię makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu na al dente, pod pokrywką. Jeśli makaron „wchłonie” cały bulion, a nie będzie jeszcze ugotowany, wystarczy go dolać.

Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.

Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając.
Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem topionym. Podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Bezpośrednio na makaron trzemy ser camembert, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy.

Makaron z pieczarkami i serem przde podaniem dodatkowo posypujemy startym camembert i dodajemy świeżej bazylii.

Rada: pieczarek nie musimy solić, ponieważ makaron gotowany był w bulionie, i ser camembert sam w sobie jest słony.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl