Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci ❤ zrobiłam, czekoladowy z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus, szybko poznikały.
Składniki
na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm:
ciasto:
- 400 g mąki krupczatki,
- 200 g margaryny do pieczenia,
- 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru,
- 2 średnie jaja,
- 1 żółtko,
nadzienie z bakaliami:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao,
- 30 g masła (1 duża łyżka),
- orzechy laskowe,
- suszone daktyle,
- suszone morele,
nadzienie karmelowe:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 150 g czekolady karmelowej – karmellove,
- 60 g kremu karmelowego – kalmellove,
- posypka cukrowa kolorowa.
Przygotowanie
Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki.
Pieczemy w 220°C ok. 15 min.
Delikatnie wyjmujemy z formy i tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym że już nie musimy schładzać.
Rada: jeśli zostanie ciasto, można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy.
Mazurek czekoladowo bakaliowy:
Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę, to zdejmujemy.
Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę, żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
Mazurek karmelowy:
Masę przygotowujemy tak samo, jak czekoladową z tym że zamiast masła dodajemy krem karmelowego. Przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, do zastygnięcia.
0 komentarzy