Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy

15 kwi, 2017 | SŁODKIE WYPIEKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci ❤ zrobiłam, czekoladowy  z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus, szybko poznikały.

Składniki

na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm:

ciasto:

  • 400 g mąki krupczatki,
  • 200 g margaryny do pieczenia,
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru,
  • 2 średnie jaja,
  • 1 żółtko,

nadzienie z bakaliami:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao,
  • 30 g masła (1 duża łyżka),
  • orzechy laskowe,
  • suszone daktyle,
  • suszone morele,

nadzienie karmelowe:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 150 g czekolady karmelowej – karmellove,
  • 60 g kremu karmelowego – kalmellove,
  • posypka cukrowa kolorowa.

 

Przygotowanie

Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała do formy. Brzegi wyrównujemy i dociskamy za pomocą widelca do boków formy, dno ciasta nakłuwamy. Wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, a drugą część ciasta do lodówki.

Pieczemy w 220°C ok. 15 min.

Delikatnie wyjmujemy z formy i tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym że już nie musimy schładzać.

Rada: jeśli zostanie ciasto, można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy  nimi mazurek karmelowy.

Mazurek czekoladowo bakaliowy:

Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę, to zdejmujemy.

Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy  śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę, żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz.

Mazurek karmelowy:

Masę przygotowujemy tak samo, jak czekoladową z tym że zamiast masła dodajemy krem karmelowego. Przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, do zastygnięcia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl