Fantazyjny chrust (faworki)

27 sty, 2016 | TŁUSTY CZWARTEK, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

TŁUSTY CZWARTEK jak sama nazwa nam podpowiada, tłuste smakołyki w czwartek się zjada. Pączki, oponki, chrust zwany też faworkami są najchętniej przygotowanymi słodkościami. Chrust zawsze lubiłam, ale rzadko go robiłam, tym razem na szybko go przygotowałam, ciasto tylko rozwałkowałam, cienko, o różnej długości w paski pokroiłam i na tłuszczu usmażyłam. Pionowo ciasto do garnka wkładałam i dzięki temu fantazyjne kształty uzyskałam. Każdy wówczas inaczej wychodzi i o to w tym chruście chodzi.

Składniki

  • 500 g mąki,
  • 4 całe jajka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 60 g masła,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 800 g smalcu (4 kostki),
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie

Jajka mieszamy z solą, cukrem i  śmietanką, nie ubijamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża z masłem. Robimy w mace wgłębienie, dodajemy masę jajeczną, spirytus i zarabiamy nożem, zgarniając z zewnątrz mąkę do środka. Wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być gładkie i miękka. Ciasto dzielimy na 4 części i porcjami wałkujemy jak na pierogi, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostałe ciasto przykrywamy głębokim talerzem lub zawijamy w folię spożywczą.

Za pomocą nożyka kroimy w długie paski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości. 

Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie.

Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Od razu przekładamy za pomocą 2 widelców na ręcznik papierowy. Można przygotować różne kształty np. przez złączenie końcówek, skręcenie czy zawiązanie pasków.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem z wanilią.

Rada: żeby zacząć smażyć chrust, sprawdzamy czy smalec jest odpowiednio gorący, wystarczy jeden kawałek wrzucić i zobaczyć czy będzie się rumienił.

Świeże rozwałkowane ciasto należy smażyć od razu, bo jeśli za długo poleży i zeschnie, będzie zabierać za dużo tłuszczu. Zbyt cienko rozwałkowane, też będzie bardziej nim przesycone.

 

6 komentarzy

  1. Cukry Proste

    faworkowe robaki;)

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      hihihi a no tak, ale dzieci miały zabawę podczas jedzenia, bo wyobraźnia im działała i widziały literki, cyferki 🙂

      Odpowiedz
  2. Gotuj i piecz z Joanną

    Fajne , pomysłowe, muszę w końcu zrobić bo jeszcze takich nie robiłam 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      To taka moja szybka wersja, żeby ciasto rozwałkować i ciach, ciach i nie trzeba nic zagniatać od nowa tylko usmażyć i gotowe 🙂

      Odpowiedz
  3. Kinga

    Smacznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Tak smaczne i chrupiące 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl