Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masłem smakowało wyśmienicie.
Składniki
- 350 g mąki orkiszowej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
- 200 g mieszanki ziaren, pestek, nasion (w podobnych proporcjach, po np. 5 x 40 g):
- słonecznik,
- dyna,
- sezam,
- siemię lniane,
- szałwia hiszpańska (chia),
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Przygotowujemy zaczyn: w wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 4 łyżkami mąki i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej.
Wszystkie nasiona bez chia prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy sól, nasiona, pestki, ziarna, część mąki, mieszamy. Następnie dodając pozostałą część mąki wyrabiamy ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), formułujemy wałek o długości ok. 25 cm, obtaczamy w mące i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne ok. 30 min.
Pieczemy w 190°C ok. 35 min.
Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Domowe wypieki zawsze spoko, tym bardziej domowy chleb!
ZGADZAM SIĘ pozdrawiam 🙂