Chleb orkiszowy z mix ziaren

22 sty, 2020 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masłem smakowało wyśmienicie.

Składniki

  • 350 g mąki orkiszowej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
  • 200 g mieszanki ziaren, pestek, nasion (w podobnych proporcjach, po np. 5 x 40 g):
  • słonecznik,
  • dyna,
  • sezam,
  • siemię lniane,
  • szałwia hiszpańska (chia),

ponadto:

  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Przygotowujemy zaczyn: w wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 4 łyżkami mąki i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy  na 15 min w temp. pokojowej.

Wszystkie nasiona bez chia prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia.

Do zaczynu drożdżowego dodajemy sól, nasiona, pestki, ziarna, część mąki, mieszamy. Następnie dodając pozostałą część mąki wyrabiamy ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrabiamy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), formułujemy wałek o długości ok. 25 cm, obtaczamy w mące i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne ok. 30 min.

Pieczemy w 190°C ok. 35 min.

Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

2 komentarze

  1. Cafe Silesia

    Domowe wypieki zawsze spoko, tym bardziej domowy chleb!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      ZGADZAM SIĘ pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl