Składniki
na 2 porcje:
- ¾ szklanki kuskusu,
- 150 g wątróbki z indyka,
- 1 mała cukinia,
- 2 małe cebule,
- 250 ml bulionu drobiowego,
- 300 ml mleka,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka masła klarownego,
- zielona pietruszka,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- sól himalajska do smaku.
Przygotowanie
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min.
Cebulę kroimy na plastry i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na złoty kolor. Przekładamy na talerzyk i delikatnie solimy. Na tą samą patelnię dodajemy pozostały olej rzepakowy. Wątróbkę wyciągamy i odsączamy z nadmiaru mleka w ręcznik papierowy. Podsmażamy na wolnym ogniu z dwóch str. z każdej po ok. 6 min. tak, aby po nakłuciu nie wypływała krew. W tym samym czasie kuskus zalewamy gorącym bulionem, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy.
Cukinię płuczemy, skórkę trzemy tarką na długie paseczki. Cukinię kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku. Następnie grillujemy ją na patelni, do uzyskania złotego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Do wątróbki dodajemy cebulkę i doprawiamy solą, tuż przed samym podaniem, żeby nie zrobiła się twarda.
Cukinię układamy na talerzu, na nią kładziemy wątróbkę z krążkami cebuli, dodajemy kuskus.
Na patelnię gdzie grillowała się cukinia dodajemy masło i kilka sek. podsmażamy paseczki cukinii z szczyptą soli. Razem z masłem dodajemy na kuskus. Całość ozdabiamy zielona pietruszką.
0 komentarzy