Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem, jakami i olejem wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.
Składniki
na brytfankę, na keks ok. 25 cm:
- 120 g groszku zielonego, już przygotowane „na parze” Bonduelle,
- 150 g małych kulek mozzarelli , ok 10 szt.,
- 5 szt. pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki słonecznika,
- 4 jajka,
- 250 g maki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 ml mleka,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki całych oliwek bez pestek,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- łyżka posiekanego świeżego tymianku,
ponadto:
- masło i mąka do wysmarowania formy.
Przygotowanie
Brytfankę na keks (ok. 25 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką, wstawiamy do lodówki.
Mozzarellą odsączamy z zalewy, groszek zalewamy wrzątkiem na 2 min i odcedzamy. Umyte pomidorki kroimy na połowę, oprószamy solą i pozostawiamy na kilka min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy stopniowo jajka, dolewamy oliwę, mleko i ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Dokładamy mozzarellę, połowę słonecznika, tymianek, groszek, oliwki, pomidorki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do brytfanki, posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, pieczemy ok. 45 min. Sprawdzamy stan wypieku poprzez wbicie patyczka w jego środek. Patyczek powinien być lekko wilgotny.
Keks studzimy, wyjmujemy z formy i podajemy letni lub schłodzony.
Keks na słono, nie jadłem, muszę spróbować.
Zapraszam do próbowania 🙂