Kurczak cytrynowy, znakomicie będzie smakował na ciepło oraz jako dodatek do sałatek.
Kasza gryczana niepalona uzyskiwana jest z gryki. Stosowana jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich, zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B.
Składniki
- 4-6 filetów z kurczaka,
- 2 białe cebule,
- 1 cytryna,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryka chili,
- świeży rozmaryn,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- kasza gryczana niepalona,
- ogórki kiszone.
Przygotowanie
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki. Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i mieszamy do rozprowadzenia smaków. Przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu. Wlewamy 100 ml bulionu.
Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.
W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu, jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym.
0 komentarzy