Pesto z rukoli przygotowałam i tak sobie pomyślałam, czemu nie zrobić coś nietypowego i w smaku ciekawego. Ciasto z dodatkiem pesto w mikserze wyrobiłam i z camembert połączyłam. Następnie do formy je przełożyłam, pozostałe pesto dołożyłam, które brzegiem ciasta przykryłam i do zimnego piekarnika włożyłam. Ciasto powoli się wypiekało i pod wpływem temperatury swoją objętość zmieniało. Wierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie.
Składniki
pesto:
- 50 g pestek dyni,
- 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek,
- 125 g świeżej rukoli,
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- 300 g mąki poznańskiej typ 500,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 jajka,
- 125 g sera camembert z pieprzem,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki kopiaste pesto.
Przygotowanie
pesto:
Pestki dyni miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy oliwki, rukolę i olej, całość miksujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy połowę mąki, jajka, 2 kopiaste łyżki pesto i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy za pomocą robota, z końcówką haka. Na sam koniec dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser camembert. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być luźne i klejące.
Formę na tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza boki.
Don formy wykładamy ciastem, następnie nakładamy pozostałe pesto zostawiając ok. 2 cm czystego ciasta po obwodzie.
Za pomocą widelca przykrywamy pesto ciastem czyli: widelec wkładamy (na obwodzie) pomiędzy papier, a ciasto i zaciągamy je do środka na wzór sakiewki.
Tą czynność wykonujemy na całym obwodzie. Pesto nie musi być całkowicie przykryte.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 185°C i pieczemy ok. 40 min (nie przyśpieszamy temperatury nagrzewania piekarnika, ciasto powinno powoli się grzać, żeby zdążyło wyrosnąć).
0 komentarzy