Drożdżowe ciasto z pesto z rukoli i camembert

7 wrz, 2016 | PESTO, PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Pesto z rukoli  przygotowałam i tak sobie pomyślałam, czemu nie zrobić coś nietypowego i w smaku ciekawego. Ciasto z dodatkiem pesto w mikserze wyrobiłam i z camembert połączyłam. Następnie do formy je przełożyłam, pozostałe pesto dołożyłam, które brzegiem ciasta przykryłam i do zimnego piekarnika włożyłam. Ciasto powoli się wypiekało i pod wpływem temperatury swoją objętość zmieniało. Wierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie.

Składniki

pesto:

  • 50 g pestek dyni,
  • 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek,
  • 125 g świeżej rukoli,

ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 300 g mąki poznańskiej typ 500,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 125 g sera camembert z pieprzem,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki kopiaste pesto.

Przygotowanie

pesto:

Pestki dyni miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy oliwki, rukolę i olej, całość miksujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.

ciasto:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy połowę mąki, jajka, 2 kopiaste łyżki pesto i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę zmieszaną z solą i mieszamy za pomocą robota, z końcówką haka. Na sam koniec dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser camembert. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być luźne i klejące.

Formę na tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza boki. 

Don formy wykładamy ciastem, następnie nakładamy pozostałe pesto zostawiając ok. 2 cm czystego ciasta po obwodzie.

Za pomocą widelca przykrywamy pesto ciastem czyli: widelec wkładamy (na obwodzie) pomiędzy papier, a ciasto i zaciągamy je do środka na wzór sakiewki. 

Tą czynność wykonujemy na całym obwodzie. Pesto nie musi być całkowicie przykryte.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 185°C i pieczemy ok. 40 min (nie przyśpieszamy temperatury nagrzewania piekarnika, ciasto powinno powoli się grzać, żeby zdążyło wyrosnąć).

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl