To takie moje danie sałatkowe, proste i w smaku wyjątkowe. Sałaty z warzywami połączyłam i łososia dołożyłam, sosem winegret polałam i oto taką sałatkę uzyskałam.
Składniki
- 50 g łososia wędzonego,
- 70 g mix sałatkowy (roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee),
- 4 oliwki zielone,
- 6 ziarenek kapary,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli morskiej,
- świeżo mielony pieprz czarny,
- 1 łyżeczka musztardy.
Przygotowanie
Sos winegret: musztardę z sokiem z cytryny i solą do rozpuszczenia mieszamy, olej powoli dolewamy. Pieprzem całość doprawiamy i na 5 min odstawiamy.
Mix sałatkowy mieszamy, na talerz przekładamy, kapary, oliwki, połówki pomidorków dokładamy, sosem winegret polewamy. Łososia wędzonego na wzór ognia rozdzielamy, między sałatkę wkładamy, delikatnie pieprzem doprawiamy i całość smacznie sobie zjadamy.
0 komentarzy