Kurki już się pojawiły, więc do mojej kuchni trafiły. Na patelni je podsmażyłam, ciasto francuskie w prostokąty pokroiłam, które wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch roztrzepanym jajkiem z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. Takie francuskie z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać. To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować.
Składniki
na 10 szt.:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g,
- pęczek natki pietruszki,
- ok. 25 szt. całych zielonych oliwek bez pestek,
- 100 g świeżych kurek,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżka sosu Worcester,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
- 1 małe jajko,
- 2 łyżki drobno startego sera bursztyn.
Przygotowanie
Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania), pozostawiamy do przestygnięcia.
Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili.
Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Jak już wszystkie składniki są przygotowane, można wyciągnąć ciasto z lodówki.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy. Dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy.
(patrz na zdjęcia)
Podsmażone kurki nakładamy porcjami na podzielone ciasto. Zwijamy w ruloniki zaczynając od rogu, po przekątnej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym z serem.
Pieczemy ok. 15 min w 180°C, na złoty kolor.
Rada: ser trzemy na najdrobniejszej tarce, a dzięki temu, że zostało z jajkiem zmieszane, po upieczeniu na cieście utworzy się jednolita chrupiąca skórka.
Ciasto bardzo luźno zwijamy, inna propozycja to złożenie ciasta w trójkąt.
Uwielbiam kurki 😀 kurki i szparagi o tej porze roku to moje top:)
Oprócz pieczarek, które można jeść cały rok, kurki u mnie są tak samo na pierwszym miejscu jako grzyby sezonowe.