Spaghetti zawsze z sosami się kojarzą, ale co niektórzy o lekkiej wersji marzą, dlatego z warzywami polecam przygotować i smakiem się rozkoszować. Marchew, cukinia i szparagi cieniutko w paseczki pokrojone, na patelni lekko podsmażone, z makaronem wymieszane i do całości listki bazylii dodane. Doprawione greckimi przyprawami i można „zajadać” się spaghetti z warzywami.
Składniki
- 2 porcje makaronu spaghetti (ok. 80 g),
- 120 g szparagów białych,
- 1 marchew (ok. 50 g),
- ½ średniej cukinii (ok. 50 g),
- 1 łyżeczka ziół greckich– mieszanka przypraw,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki cukru,
- świeża bazylia tajska i czerwona.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy warzywa.
Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką do warzywłówek).
Rada: obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm, od dołu.
Tą samą obieraczką po długości, zaczynając od główki (główkę pozostawiamy w całości) tniemy na długie plasterki. W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem ½ łyżeczki soli i cukru. Wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy ok. 2 min, następnie odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cukinię i marchew kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, podgrzewamy 1 min, następnie dodajemy cukinię, szparagi, całość doprawiamy pieprzem, przyprawą grecką, solą, mieszamy i podgrzewamy kolejne 2 min (warzywa mają być al dente).
Na koniec dodajemy gorący makaron i łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Makaron z warzywami podajemy z bazylią tajską i czerwoną.
z takiego makaronu w szczególności byłby zachwycony mój syn,uwielbia pasty,cukinię..
I moja córka 🙂