Słoneczne penne, bo samo jego podanie Słońce imituje i naprawdę dobrze smakuje. Nawet w pochmurne dni gdy to danie podamy, to słoneczną pogodę ducha uzyskamy.
Składniki
4 porcje:
- 200 g penne,
- 2 filety z kurczaka,
- 1 szt. brokułu,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- cytryna,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- sól do smaku,
- świeża bazylia,
- gałązka rozmarynu,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Filety z kurczaka płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze.
Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły (kilka różyczek pozostawiamy w całości) dodajemy do wywaru z mięsa i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy.
Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na środku dodajemy różyczki brokuł i listki świeżej bazylii. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
0 komentarzy