Często próbuję rozwiązań smakowych, bardzo nietypowych. Tym razem ciasto na tartę z olejem rzepakowym przygotowałam, na bokach, której szynkę poukładałam, masę serowo jajeczną przelałam, a na wierzch jajka przepiórcze dodałam. 40 min,to czas jej przygotowywania, razem z ciasta schłodzeniem i w całości pieczeniem. Smacznie, kolorowo, nietypowo, ekspresowo.
„3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego: jeśli olej rzepakowy u mnie na co dzień w kuchni króluje, to i w święta też go wykorzystuję. Świadomość jego właściwości sprawia że dania zyskują na jakości. Zdrowie to najważniejsza sprawa, a z olejem rzepakowym zawsze smakuje mi potrawa. „
Składniki
na okrągła formę o średnicy ok. 25 cm:
ciasto:
- 2 duże jaja kurze,
- 250 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli,
- 60 ml oleju rzepakowego,
masa:
- 2 jaja kurze,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 180 g sera sałatkowego z ziołami (1 opakowanie),
- pieprz czarny mielony do smaku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
ponadto:
- 80 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (8 plasterków),
- 8 jajek przepiórczych,
- listki świeżej bazylii,
- kiełki.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto krótko miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Rada: ciasto najłatwiej rozwałkowywać na papierze do pieczenia i przez jego odwrócenie przekładamy na formę.
Ciastem wylepiamy dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, lub na dłużej do lodówki. Pieczemy max 15 min w temp. 220°C.
W tym czasie gotujemy jajka przepiórcze, obieramy i przekrawamy po długości na dwie części.
Masa:
Jajka kurze miksujemy z serem, śmietanką na gładką masę, dodajemy pieprz, koperek i mieszamy. NIE używamy soli, ser i szynka są wystarczająco słone! Po obwodzie przestudzonej tarty układamy plastry szynki tak, aby przykrywały zew. i wew. część brzegów.
Na ciasto przelewamy masę jajeczno serową, a na wierzch układamy jajka przepiórcze, żółtkiem do góry. Pozostałą szynkę kroimy na mniejsze paski, które delikatnie zwijamy i dodajemy do masy między jajkami.
Tartę pieczemy 10 min w 200°C.
Podajemy z listkami bazylii i kiełkami.
0 komentarzy