Tarta jajeczno serowa na cieście z olejem rzepakowym

20 kwi, 2017 | TARTA, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Często próbuję rozwiązań smakowych, bardzo nietypowych. Tym razem ciasto na tartę z olejem rzepakowym przygotowałam, na bokach, której szynkę poukładałam, masę serowo jajeczną przelałam, a na wierzch jajka przepiórcze dodałam. 40 min,to czas jej przygotowywania, razem z ciasta schłodzeniem i w całości pieczeniem. Smacznie, kolorowo, nietypowo, ekspresowo.
 „3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego: jeśli olej rzepakowy u mnie na co dzień w kuchni króluje, to i w święta też go wykorzystuję. Świadomość jego właściwości sprawia że dania zyskują na jakości. Zdrowie to najważniejsza sprawa, a z olejem rzepakowym zawsze smakuje mi potrawa. „

Składniki

 na okrągła formę o średnicy ok. 25 cm:

ciasto:

  • 2 duże jaja kurze,
  • 250 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 60 ml oleju rzepakowego,

masa:

  • 2 jaja kurze,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 180 g sera sałatkowego z ziołami (1 opakowanie),
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,

ponadto:

  • 80 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (8 plasterków),
  • 8 jajek przepiórczych,
  • listki świeżej bazylii,
  • kiełki. 

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto krótko miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. 

Rada: ciasto najłatwiej rozwałkowywać na papierze do pieczenia i przez jego odwrócenie przekładamy na formę.

Ciastem wylepiamy dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na ok. 10 min do zamrażalnika, lub na dłużej do lodówki. Pieczemy max 15 min w temp. 220°C.

W tym czasie gotujemy jajka przepiórcze, obieramy i przekrawamy po długości na dwie części.

Masa:

Jajka kurze miksujemy z serem, śmietanką na gładką masę, dodajemy pieprz, koperek i mieszamy. NIE używamy soli, ser i szynka są wystarczająco słone! Po obwodzie przestudzonej tarty układamy plastry szynki tak, aby przykrywały zew. i wew. część brzegów.

Na ciasto przelewamy masę jajeczno serową, a na wierzch układamy jajka przepiórcze, żółtkiem do góry. Pozostałą szynkę kroimy na mniejsze paski, które delikatnie zwijamy i dodajemy do masy między jajkami.  

Tartę pieczemy 10 min w 200°C.

Podajemy z listkami bazylii i kiełkami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl