Zaznacz stronę

Pierogi ruskie z ciasta pieprzowego

13 gru, 2021 | BOŻE NARODZENIE, DANIA JARSKIE, DANIA REGIONALNE, PIEROGI | 0 komentarzy

Święta to czas, kiedy wspólnie z rodziną, przyjaciółmi do stołu zasiadamy, życzenia sobie składamy, a potem świąteczne dania zjadamy. Pierogi ruskie to jedno z dań wigilijnych, które w szczególności dzieci uwielbiają i to one najszybciej z talerza znikają. Każdy zapewne po swojemu je przygotowuje, a ja Wam moje proponuje. Ciasto jest w kropeczki, bo z dodatkiem pieprzu wyrobione i dodatkowo jest wyostrzone. Pierogi z mojego przepisu wiele razy przez moje dzieci sprawdzone i zawsze twierdzą, że to ich ulubione. Można je mrozić, ale mnie się nie udaje, bo jak je ugotuję, są tak smaczne, że to nic do mrożenia już nie zostaje.

Składniki

na ok. 130 szt.

ciasto:

  • 600 g mąki poznańskiej,
  • 300 ml gorącej przegotowanej wody,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego  Appetita,
  • 1 łyżeczka soli,

farsz:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g twarogu wiejskiego tłustego,
  • 100 g masła,
  • 2 białe cebule,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,

ponadto:

  • masło.

Przygotowanie

Farsz:

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ugnieść, pozostawić do przestygnięcia. Cebulę pokrojona w drobną kostkę podsmażyć na maśle do uzyskania złotego koloru, doprawić solą.

Ziemniaki wymieszać z cebulką i twarogiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ciasto:

Rada: ciasto najłatwiej i najszybciej przygotować w dużej misce.

Do miski przesiać 500 g mąki, dodać sól i pieprz. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Wodę przelać do mąki i wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników.

Stopniowo dosypywać mąkę, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.

Pierogi:

Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem sposób, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką.

Pierogi partiami ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min od momentu ich wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem.

Rada: pierogi można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane. Surowe należy ułożyć w odstępach na tacy, włożyć do zamrażalnika na ok. 90 min, następnie przełożyć do woreczka do mrożenia czy pudełka i ponownie zamrozić. Ugotowane należy przestudzić w zimnej wodzie, wysuszyć na ściereczce, delikatnie wysmarować olejem, i tak samo zamrozić, jak surowe. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl