Paluchy serowo oliwkowe z chrupiącym boczkiem

15 maj, 2023 | PIECZYWO, PRZEKĄSKA | 0 komentarzy

Pyszne paluchy drożdżowe, oliwkami, serem i boczkiem przeplatane, na dwa razy skręcane. Na ciepło szybko znikają, a te, co do przestygnięcia dotrwają, będą, co chwilę podkradane i ze smakiem zjadane. Można je z sosem ulubionym smakować lub  jako dodatek  do  sałatki skomponować.

Składniki

na ok. 22 szt.

  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 400 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,

ponadto:

    • 15 szt. zielonych oliwek pokrojonych w plasterki,
    • 100 g startego żółtego sera mozzarella,
    • 200 g chudego boczku wędzonego (drobna kostka),
    • mąka do podsypania.

        Przygotowanie

        Potrzebne będą 2 blachy od piekarnika wyłożone papierem do pieczenia.

        Boczek pokroić w drobną kostkę, wysmażyć na patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić. Rada: wystarczy boczek zdjąć z patelni, pozostawić na niej tłuszcz, nie trzeba przekładać na ręcznik papierowy.

        W dużej misce wymieszać wodę z oliwą, cukrem i drożdżami. Dodać 150 g przesianej mąki i połączyć składniki. Przykryć woreczkiem foliowym i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

        Dodać 100 g mąki sól, pieprz, ser i wymieszać za pomocą dużej drewnianej łyżki. Następnie dodać pozostałą mąkę, zagnieść ciasto na kulę zagarniając jak najwięcej powietrza do środka, w razie potrzeby dodać niewielka ilość mąki. Rada: ciasto powinno odchodzić od dłoni, ja dodałam dodatkowo 1 łyżkę mąki.

        Przykryć workiem foliowym i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.

        Blat wyłożyć papierem do pieczenia o dł. ok. 50 cm, podsypać mąką. Przełożyć na nie ciasto, przez odwrócenie miski i za pomocą dłoni uformować prostokąt o wymiarach ok. 20/35 cm. Na całą powierzchnię nałożyć boczek, przykryć ciastem zaczynając od dłuższego boku, o szerokości ok. 6 cm, to samo wykonać z drugiej str. z dwóch dłuższych boków (patrz zdjęcia). Ciasto oprószyć mąką i za pomocą dłoni spłaszczyć na prostokąt ok. 15/45 cm (wymiary nie muszą być idealne).

        Ciasto przez odwrócenie papieru przełożyć na deskę podsypaną mąką. Ostrym nożem, zaczynając od krótszego boku, pokroić  na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek ciasta przytrzymać za jeden koniec, pozostałą część skręcić 2 razy, układać na blasze w odstępach. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

        Piekarnik nastawić na 200°C, piec ok. 10 – 12 min, aż ciasto będzie rumiane. Przestudzić na kratce, można jeść zarówno ciepłe, jak i zimne.

         

         

        0 komentarzy

        Wyślij komentarz

        Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Te dania też mogą Cię zainteresować

        Czego szukasz?

        Przepisy według kategorii

        Kategorie

        b

        Popularne przepisy

        Z

        Odwiedź moje profile

        Przepisy.pl
        Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
        zBLOGowani.pl