Risotto wegetariańskie ze złocistym kalafiorem

30 sty, 2022 | RISOTTO, DANIA JARSKIE, RYŻ, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Risotto to moje jedno z ulubionych dań, które często przygotowuję, bo za każdym razem nowymi smakami czaruję. Tym razem risotto „Zero waste” przygotowałam, bo z produktów, które w swojej kuchni miałam.  Kilka różnych cebul, seler naciowy, ryż, bulion, przyprawy, kawałek sera, trochę świeżych ziół, jedna patelnia i obiad był gotowy. Do risotto kalafior złocisty dołożyłam, którego na drugiej patelni podsmażyłam. Smak dzięki olejowi smakowemu wyszedł niebanalny, a kolor dzięki kurkumie złocisty, idealny.

Składniki

  • 250 g ryżu na risotto arborio,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem,
  • 1 cebula czosnkowa ok. 100 g,
  • 1 cebula różowa ok. 100 g,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 250 g selera naciowego,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • pęczek świeżej pietruszki,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 1 łyżka masła,
  • 30 g startego sera długo dojrzewającego np. grana padano,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,

ponadto:

  • mały kalafior,
  • olej rzepakowy cytryna z bazylią,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kurkuma mielona.

Przygotowanie

W rondelku zagotowujemy bulion i trzymamy cały czas na małym ogniu.

Trzy rodzaje cebuli kroimy w drobną kostkę, a selera w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy ryż i całość podsmażamy, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Dodajemy selera naciowego, mieszamy i  wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często  mieszając, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.

Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż.

Kiedy ryż będzie miękki, (ale delikatnie al. dente) zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy zimne masło, ser i delikatnie mieszamy. Szczypiorek, zieloną pietruszkę i koperek siekamy, dodajemy do ryżu, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywą, żeby wszystkie smaki się połączyły.

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego smakowego cytryna bazylia, podsmażamy na nim pokrojonego na plastry kalafiora, którego oprószamy solą, kurkumą i pieprzem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl