Risotto to moje jedno z ulubionych dań, które często przygotowuję, bo za każdym razem nowymi smakami czaruję. Tym razem risotto „Zero waste” przygotowałam, bo z produktów, które w swojej kuchni miałam. Kilka różnych cebul, seler naciowy, ryż, bulion, przyprawy, kawałek sera, trochę świeżych ziół, jedna patelnia i obiad był gotowy. Do risotto kalafior złocisty dołożyłam, którego na drugiej patelni podsmażyłam. Smak dzięki olejowi smakowemu wyszedł niebanalny, a kolor dzięki kurkumie złocisty, idealny.
Składniki
- 250 g ryżu na risotto arborio,
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem,
- 1 cebula czosnkowa ok. 100 g,
- 1 cebula różowa ok. 100 g,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 250 g selera naciowego,
- 1 l bulionu warzywnego,
- pęczek świeżej pietruszki,
- pęczek świeżego koperku,
- 1 łyżka masła,
- 30 g startego sera długo dojrzewającego np. grana padano,
- sól do smaku,
- pieprz czarny grubo mielony do smaku,
ponadto:
- mały kalafior,
- olej rzepakowy cytryna z bazylią,
- sól, pieprz do smaku,
- kurkuma mielona.
Przygotowanie
W rondelku zagotowujemy bulion i trzymamy cały czas na małym ogniu.
Trzy rodzaje cebuli kroimy w drobną kostkę, a selera w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy ryż i całość podsmażamy, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Dodajemy selera naciowego, mieszamy i wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.
Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż.
Kiedy ryż będzie miękki, (ale delikatnie al. dente) zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy zimne masło, ser i delikatnie mieszamy. Szczypiorek, zieloną pietruszkę i koperek siekamy, dodajemy do ryżu, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywą, żeby wszystkie smaki się połączyły.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego smakowego cytryna bazylia, podsmażamy na nim pokrojonego na plastry kalafiora, którego oprószamy solą, kurkumą i pieprzem.
0 komentarzy