Pasztet z fasoli i śliwek

20 gru, 2023 | BOŻE NARODZENIE, DANIA JARSKIE, PRZEKĄSKA | 2 Komentarze

Święta tuż, tuż, czas na nowych przepisów wypróbowanie, zrobić w świątecznym menu małe zamieszanie. Polecam pasztet wegetariański, bo z fasoli Jaś i śliwek został przygotowany, dużą ilością przypraw doprawiany. Delikatnością zaskakuje i cudownie smakuje.

Składniki

na formę o średnicy ok 20 cm

  • 500 g fasoli Jaś,
  • 1 duża białą cebula,
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól do smaku,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta do podsypania formy,

przyprawy:

  • 3 liście laurowe,
  • 1 płaska łyżeczka kolendry,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru,
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku całego,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
  • ½ łyżeczki tymianku.

Przygotowanie

Czystą i suchą fasolę, zalać zimną wodą, (4-krotnie więcej wody niż nasion) i pozostawić na noc nie dłużej niż 12 godz.

Rada: wodę można zmienić lub gotować w tej, co się moczyła fasola.

Gotować do miękkości, wody ma być tylko tyle, żeby fasola była przykryta.

W tym czasie na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w dowolnej wielkości kostkę.

Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu, jeśli nie macie zmiksować w blenderze.

Do gotującej fasoli dodać cebulę, przyprawy (bez soli) oraz śliwki, gotować do miękkości pod przykryciem. Kiedy fasola będzie miękka, dodać miód, odkryć pokrywę i podgrzewać, żeby woda odparowała. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.

Całość zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać roztrzepane jajka, ponownie zmiksować.

Przygotować okrągłą foremkę o średnicy ok. 20 cm (lub w innym kształcie) na tortownicę, wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, przełożyć do niej masę i piec w 185° ok. 35 min. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.

 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Jakie to dekoracyjne, wspaniałe danie! Ciekawa jestem smaku, bo u nas nigdy nie łączono fasoli ze słodkimi dodatkami. Pozdrawiam noworocznie 🙂

    Odpowiedz
    • Monika

      Czasem warto spróbować nowych smaków, nie każdemu podejdzie, ale… kto nie spróbuje ten się nie dowie 😛

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl