Święta tuż, tuż, czas na nowych przepisów wypróbowanie, zrobić w świątecznym menu małe zamieszanie. Polecam pasztet wegetariański, bo z fasoli Jaś i śliwek został przygotowany, dużą ilością przypraw doprawiany. Delikatnością zaskakuje i cudownie smakuje.
Składniki
na formę o średnicy ok 20 cm
- 500 g fasoli Jaś,
- 1 duża białą cebula,
- 200 g suszonych śliwek bez pestek,
- 100 g masła,
- 1 łyżka miodu,
- sól do smaku,
- 3 jajka,
- bułka tarta do podsypania formy,
przyprawy:
- 3 liście laurowe,
- 1 płaska łyżeczka kolendry,
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru,
- 1 kopiasta łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka kminku całego,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
- ½ łyżeczki tymianku.
Przygotowanie
Czystą i suchą fasolę, zalać zimną wodą, (4-krotnie więcej wody niż nasion) i pozostawić na noc nie dłużej niż 12 godz.
Rada: wodę można zmienić lub gotować w tej, co się moczyła fasola.
Gotować do miękkości, wody ma być tylko tyle, żeby fasola była przykryta.
W tym czasie na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w dowolnej wielkości kostkę.
Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu, jeśli nie macie zmiksować w blenderze.
Do gotującej fasoli dodać cebulę, przyprawy (bez soli) oraz śliwki, gotować do miękkości pod przykryciem. Kiedy fasola będzie miękka, dodać miód, odkryć pokrywę i podgrzewać, żeby woda odparowała. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
Całość zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać roztrzepane jajka, ponownie zmiksować.
Przygotować okrągłą foremkę o średnicy ok. 20 cm (lub w innym kształcie) na tortownicę, wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, przełożyć do niej masę i piec w 185° ok. 35 min. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
Jakie to dekoracyjne, wspaniałe danie! Ciekawa jestem smaku, bo u nas nigdy nie łączono fasoli ze słodkimi dodatkami. Pozdrawiam noworocznie 🙂
Czasem warto spróbować nowych smaków, nie każdemu podejdzie, ale… kto nie spróbuje ten się nie dowie 😛