Cheeseburgery wołowe z grillowanymi warzywami i dwoma serami

8 wrz, 2017 | Wszystkie przepisy, GRILL, PRZYSTAWKI | 0 komentarzy

Grillowane cheeseburgery, kuszą nie tylko kolorami, ale i smakami. Czasem nie ma co, kalorii się obawiać, tylko z wielką ochotą, je zajadać. Trochę na łatwiznę poleciałam, bo z gotowych krążków, burgerów i bułek je przygotowałam. Jednak, mnóstwo warzyw do nich dodałam, które wcześniej też grillowałam. Serów scamorza i parmezanu, do nich dołożyłam i dzięki temu ciekawy smak stworzyłam.

Składniki

  • 4 bułki do hamburgerów z sezamem,
  • 1 opakowanie (4 krążki) „Burgery wołowe z przyprawami” Sokołów,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 młoda mała cukinia,
  • 1 biała cebula,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 plastry sera scamorza (o grubości ok. 2 cm),
  • 4 płaskie łyżki startego parmezanu,
  • 1 mała sałata rzymska mini,

oraz:

  • płatki chili świeżo mielone,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • szczypiorek,
  • listki świeżej mięty,
  • sos majonezowy: ziołowy i curry.

Przygotowanie

Przygotowujemy wszystkie warzywa.
Cukinię kroimy po długości na cienkie plasterki za pomocą nożyka do warzyw. Obraną cebulę kroimy w krążki, powinny zostać w całości, nie rozdzielamy ich. Paprykę kroimy w plasterki, żeby powstały krążki, środek z pestkami usuwamy. Pomidory kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

Na ruszcie układamy krążki mięsne i grillujemy kilka min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, paprykę, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą.
Rada: cukinię grillujemy bardzo krótko, ponieważ jest bardzo cienka.

Bułki przekrawamy na połowę i krótko podpiekamy z dwóch str. na grillu. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony.

Składamy cheeseburgery:
Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną do dołu, na wierzch sera krążek mięsny, który dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej, krążek papryki, plaster pomidora), całość doprawiamy chili, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy listki mięty, sos ziołowy, liście sałaty i przykrywamy górną częścią bułki.
Cheeseburgery możemy od góry przebić wykałaczką.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl