Sałatka włoskie wspomnienie lata

13 paź, 2022 | PRZYSTAWKI, SAŁATKI | 0 komentarzy

Słońca nam teraz brakuje, jest ponuro, przez to człowiek słabiej się czuje. Wakacje, wycieczki, podróże, ta małe i duże, tylko w pamięci i na zdjęciach przywołujemy i że to się skończyło, żałujemy. Dlatego smakiem sałatki wakacje, Słońce przywołałam, i smutny jesienny dzień zaczarowałam. Słońce, radość do mojej kuchni zaprosiłam i letnią, kolorową, sałatkę zrobiłam. Świeżość, kolory, chrupkość, wszystko, co najlepsze się w niej znajduje, a oliwa z oliwą cudownie ją zaczarowuje. Ta sałatka jest promykiem Słońca, które rozgrzewa kubki smakowe, i dni ponure stają się kolorowe.

Składniki

  • oliwa z oliwek RESERVA GALLO,
  • 100 g rukoli,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziarna czarnuszki,
  • kilka plasterków Pancetta arrotolata i magretta- włoski zwijany boczek,
  • cytryna,
  • ser żółty twardy np. parmezan,
  • świeża zielona pietruszka,
  • świeży koperek,
  • listki bazylii.

Przygotowanie

Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni, przestudzić.

Rukolę przełożyć na duży talerz, dodać przekrojone pomidorki, Pancettę, posypać upalonymi pestkami i czarnuszką. Delikatnie oprószyć solą, pieprzem posypać płatkami sera, dodać świeże zioła.

Sałatkę tuż przed podaniem polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl