Słońca nam teraz brakuje, jest ponuro, przez to człowiek słabiej się czuje. Wakacje, wycieczki, podróże, ta małe i duże, tylko w pamięci i na zdjęciach przywołujemy i że to się skończyło, żałujemy. Dlatego smakiem sałatki wakacje, Słońce przywołałam, i smutny jesienny dzień zaczarowałam. Słońce, radość do mojej kuchni zaprosiłam i letnią, kolorową, sałatkę zrobiłam. Świeżość, kolory, chrupkość, wszystko, co najlepsze się w niej znajduje, a oliwa z oliwą cudownie ją zaczarowuje. Ta sałatka jest promykiem Słońca, które rozgrzewa kubki smakowe, i dni ponure stają się kolorowe.
Składniki
- oliwa z oliwek RESERVA GALLO,
- 100 g rukoli,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 2 łyżki łuskanego słonecznika,
- sól,
- pieprz,
- ziarna czarnuszki,
- kilka plasterków Pancetta arrotolata i magretta- włoski zwijany boczek,
- cytryna,
- ser żółty twardy np. parmezan,
- świeża zielona pietruszka,
- świeży koperek,
- listki bazylii.
Przygotowanie
Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni, przestudzić.
Rukolę przełożyć na duży talerz, dodać przekrojone pomidorki, Pancettę, posypać upalonymi pestkami i czarnuszką. Delikatnie oprószyć solą, pieprzem posypać płatkami sera, dodać świeże zioła.
Sałatkę tuż przed podaniem polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny.
0 komentarzy