Tarta mascarpone o nucie piernikowej

17 gru, 2023 | BOŻE NARODZENIE | 2 Komentarze

Święta się zbliżają, do przygotowania wypieków zachęcają, dlatego polecam tartę o nucie piernikowej, w smaku wyjątkowej. Kruchy spód, masa delikatna kremowa, mascarponowa.

Składniki

forma do tarty o średnicy ok. 30 cm:
ciasto:

  • 150 g schłodzonego masła,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki krupczatki,
  • 25 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 2 łyżki wody,

masa:

  • 250 g mascarpone,
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 500 ml),
  • 2 jajka M,
  • 2 duże łyżki przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki cukru pudru,

ponadto:

  • herbatniki czarne do dekoracji,
  • słodka posypka, koraliki.

Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Rada: zagnieść energicznie i krótko, żeby jak najmniej zagrzało się ciasto.
Ciasto włożyć między dwa papiery do pieczenia i cienko rozwałkować. Przenieść do formy, dokładnie wylepić dno i ścianki. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. 20 min.
Piekarnik nastawiać na 190°C, ciasto pieczemy ok. 12 -15 min.
W tym czasie przygotować masę.

Masa:

Jajka zmiksować ze śmietaną, budyniem, cukrem pudrem i przyprawą do pierników.  Dodać serek mascarpone, miksować tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu,  przełożyć na ciasto.

Piec w 170°C ok. 15 min.

Ciepłą tarte posypać rozkruszonymi herbatnikami i ozdobić słodką posypką.

2 komentarze

  1. Marzynia

    Tarta smakowita, a dekoracja urocza 🙂

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję pięknie :*

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl