Słodki biszkopt, kremowy serek, brzoskwinie figami słodzone i z physalis wysmażone, tworzą połączenie niby zwyczajne, ale w smaku bardzo fajne.
Składniki
biszkopt na ok. 8 babeczek (16 porcji):
- 6 małych jaj,
- 200 g maki tortowej,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- 200 g cukru brązowego,
- masło do natłuszczenia foremek,
- bułka tarta do obsypania foremek,
- likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu.
pozostałe składniki na (8 porcji):
- 2 opakowania serka jogurtowego,
- 4 świeże brzoskwinie,
- 4 figi,
- 12 szt. physalis,
- 1 łyżeczka syropu z agawy,
- 2 łyżki wody,
- orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie
biszkopt:
Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier, po jednym żółtku i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy.
Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm).
Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min, odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy wzdłuż na połowę i każdą z nich nasączamy likierem pomarańczowym.
Z brzoskwiń usuwamy pestki i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy wody, dodajemy miąższ z 3 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis. Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al dente. Serek Almette ucieramy na gładką masę z syropem z agawy.
Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy serek, dodajemy owoce, ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty. Podajemy z physalis i bakaliami
idealny! chętnie wypróbuję przepis!