Ostra pasta z pomidorków cherry wyszła znakomicie i z chipsami tortilla smakuje wyśmienicie. Można ją do sosów, zup jako dodatek smakowy dodawać lub z makaronem podawać. Stopień ostrości sami wybieracie i papryką chili według siebie wyostrzacie
Składniki
- 500 g pomidorków cherry,
- 2 papryki chili,
- ½ główki czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczka cukru pudru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ½ łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- pieprz czarny do smaku,
- garść świeżej kolendry.
Przygotowanie
Pomidorki myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki.
W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy obrane ząbki czosnku i go podsmażamy.
Następnie dodajemy pomidorki, oczyszczoną z pestek paprykę i całość podsmażamy często mieszając.
Pomidorki powinny zmięknąć, miąższ oddzielić się od skórki, a nadmiar wody odparować.
Dodajemy cukier puder, pieprz, sól i listki kolendry, mieszamy i smażymy jeszcze 10 min, żeby smaki się połączyły.
Odstawiamy do przestygnięcia, miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez gęste sito.
0 komentarzy