Pasta z chili, pomidorków i kolendry

15 lis, 2016 | SOS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ostra pasta z pomidorków cherry wyszła znakomicie i z chipsami tortilla smakuje wyśmienicie. Można ją do sosów, zup jako dodatek smakowy dodawać lub z makaronem podawać.  Stopień ostrości sami wybieracie i papryką chili według siebie wyostrzacie tongue-out

Składniki

  • 500 g pomidorków cherry,
  • 2 papryki chili,
  • ½ główki czosnku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczka cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • pieprz czarny do smaku,
  • garść świeżej kolendry.

Przygotowanie

Pomidorki myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki.

W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy obrane ząbki czosnku i go podsmażamy. 
Następnie dodajemy pomidorki, oczyszczoną z pestek paprykę i całość podsmażamy często mieszając.
Pomidorki powinny zmięknąć, miąższ oddzielić się od skórki, a nadmiar wody odparować.

Dodajemy cukier puder, pieprz, sól i listki kolendry, mieszamy i smażymy jeszcze 10 min, żeby smaki się połączyły. 
Odstawiamy do przestygnięcia, miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez gęste sito.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl