Domowy chlebek jak sami upieczemy, to dobrze wiemy, z jakich składników został przygotowany, że żaden spulchniacz, barwnik nie był do niego dodany. Mąka pełnoziarnista połączona została z płatkami owsianymi, również pełnoziarnistymi, lekko solą doprawiona i miodem osłodzona. Drożdże świeże w takim towarzystwie swoją rolę spełniły i to, że ciasto wyrosło, to one sprawiły.
Składniki
- 150 g płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos,
- 30 g świeżych drożdży,
- 300 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczka miodu,
ponadto:
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 4 łyżki płatków owsianych.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w 350 ml ciepłej wody, z dodatkiem miodu. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy płatki owsiane, pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące.
Keksówkę o wymiarach ok. 25/12 cm wysmarowujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wykładamy ją ciastem, wierzch wyrównujemy dłonią zwilżoną w wodzie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Po upieczeniu skórkę smarujemy wodą.
uwielbiam ten zapach pieczywa w domu 🙂
Przez ten zapach nie można mu się oprzeć 🙂
Czy platki maja byc niezmielone
Płatki mają być bez mielenia, można je dodać do zaczynu, wymieszać, zostawić na chwilę, fajnie zmiękną 🙂
Pozdrawiam 🙂
Dziekuje napewno zrobie
🙂
Ooo, uwielbiam domowe pieczywo i często przygotowuję takie na drożdżach. Z pewnością sięgnę po ten przepis 🙂
iwonka-bloguje.blogspot.com
Dziękuję 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo i sama często chleby piekę. Na pewno Twój przepis wypróbuję – prosty i apetyczny 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂