Czekolada, czekolada…. Pewnie każdy ją zjada…. Podnosi nam endorfiny i po niej mamy weselsze miny. Na smutki jest idealna, na osłodzenie życia genialna. Dlatego warto czasem skusić się na takie słodkości, które dodadzą nam mnóstwo radości. Życzę smacznego – słodkiego 🙂
Składniki
na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao,
- 100 g migdałów w kostce,
- 100 g mąki pszennej,
- 170 g masła,
- 3 jajka,
- 220 g cukru białego,
- ½ płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
ponadto:
- 100 g półgorzkiej czekolady 50% kakao,
- płatki migdałowe do dekoracji,
- 1 łyżka kakao.
Przygotowanie
ciasto:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę na ciasto dzielimy na kawałeczki i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Często mieszamy i pozostawiamy do lekkiego rzestygnięcia.
Suche składniki: mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Jajka miksujemy z cukrem ok. 2 min na najwyższych obrotach, na kogel mogel. Dolewamy stopniowo czekoladę z masłem i powoli mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy. Na koniec mieszamy z migdałami.
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160°C (dolny poziom). Pieczemy ok. 35 – 40 min.
Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
masa:
Czekoladę półgorzką dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg o średnicy ok. 35 cm i rozsmarowujemy na nim rozpuszczoną czekoladę. Pozostawiamy na chwilę do lekkiego stwardnienia, a następnie jeszcze miękką przekładamy razem z papierem na wierzch ciasta, boki lekko dociskamy (papieru nie ściągamy).
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 20 mim, następnie powoli ściągamy papier. Jeśli czekolada przykleja się do papieru, należy jeszcze na chwilę wstawić do schłodzenia.
Ciasto ozdabiamy płatkami migdałowymi i posypujemy kakaem.
Wygląda bardzo apetycznie, a ta polewa czekoladowa super 🙂
Dziękuję, ciasto naprawdę pycha 🙂