Szneki z glancem to taka słodka bułeczka spiralnie skręcona, do której kruszonka została dołożona. Po upieczeniu lukrem polana, a potem ze smakiem zjadana. Drożdżówek 12 szt. przygotowałam i tak sobie myślałam, że na drugi dzień do kawy będę miała, ale moja rodzinka wspaniała, co chwilę w kuchni się pojawiała, i wszystkie bułki w jeden dzień pozjadała.
Składniki
ok. 12 szt.;
zaczyn:
- 100 g cukru trzcinowego,
- 40 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłego mleka,
- 100 g mąki tortowej extra typ. 405,
pozostałe składniki na ciasto drożdżowe:
- 100 g masła,
- 3 żółtka z małych jajek,
- szczypta soli,
- 500 g mąki tortowej extra typ. 405,
ponadto:
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
kruszonka:
- 150 g maki tortowej extra typ. 405,
- 2 łyżki mąki krupczatki,
- 60 g cukru trzcinowego,
- 1 mała łyżeczka ekstraktu naturalnego pomarańcza z Brazylii,
- starta skórka z 1 cytryny,
- 100 g zimnego masła,
lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 3-4 łyżki gorącej wody,
- opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w mleku z dodatkiem cukru, mieszamy z mąką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy przez gęste sito, dodajemy sól. Zaczyn mieszamy z żółtkami, masłem i dodajemy 400 g maki. Całość mieszamy za pomocą dużej łyżki (najlepsza będzie drewniana).
Dokładamy pozostałą mąkę (100 g) i wyrabiamy ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 – 80 min. W połowie czasu, ciasto zagniatamy jeszcze raz.
Kruszonka:
Kiedy ciasto będzie rosło przygotowujemy kruszonkę. Mąki mieszamy, dodajemy pokrojone, zimne masło, ekstrakt pomarańczowy, skórkę z cytryny, całość krótko łączymy i kruszymy. Wstawiamy do lodówki.
Rada: rozkruszone ciasto można przełożyć na papier do pieczenia i na 20 min włożyć do zamrażalnika, następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Szneki:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 12 równych części. Każdy kawałek rolujemy w długi wężyk ok. 45 cm i zwijamy na kształt muszli ślimaka.
Układamy po 6 szt., na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Tuż przed pieczeniem, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki. Pieczemy na środkowej półce ok. 20 min.
Lukier:
Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
Rada: można przygotować lukier bez soku z cytryny, wtedy trzeba dodać niewielką ilość wody jeśli jest za gęsty.
Szneki po lekkim przestudzeniu dekorujemy lukrem.
0 komentarzy