Szneki z glancem – bułeczki drożdżowe

11 lis, 2020 | SŁODKIE WYPIEKI | 0 komentarzy

Szneki z glancem to taka słodka bułeczka spiralnie skręcona, do której kruszonka została dołożona. Po upieczeniu lukrem polana, a potem ze smakiem zjadana. Drożdżówek 12 szt. przygotowałam i tak sobie myślałam, że na drugi dzień do kawy będę miała, ale moja rodzinka wspaniała, co chwilę w kuchni się pojawiała, i wszystkie bułki w jeden dzień pozjadała.

Składniki

ok. 12 szt.;

zaczyn:

  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 100 g mąki tortowej extra typ. 405,

 pozostałe składniki na ciasto drożdżowe:

  • 100 g masła,
  • 3 żółtka z małych jajek,
  • szczypta soli,
  • 500 g mąki tortowej extra typ. 405,

ponadto:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta,

kruszonka:

  • 150 g maki tortowej extra typ. 405,
  • 2 łyżki mąki krupczatki,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu naturalnego pomarańcza z Brazylii,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 100 g zimnego masła,

lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • 3-4 łyżki gorącej wody,
  • opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:

W dużej misce rozpuszczamy drożdże w mleku z dodatkiem cukru, mieszamy z mąką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 20 min do wyrośnięcia.

Masło roztapiamy i studzimy.

Mąkę przesiewamy przez gęste sito, dodajemy sól. Zaczyn mieszamy z żółtkami, masłem i dodajemy 400 g maki. Całość mieszamy za pomocą dużej łyżki (najlepsza będzie drewniana).

Dokładamy pozostałą mąkę (100 g) i wyrabiamy ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 – 80 min. W połowie czasu, ciasto zagniatamy jeszcze raz.  

 Kruszonka:

Kiedy ciasto będzie rosło przygotowujemy kruszonkę. Mąki mieszamy, dodajemy pokrojone, zimne masło, ekstrakt pomarańczowy, skórkę z cytryny, całość krótko łączymy i kruszymy. Wstawiamy do lodówki.

Rada: rozkruszone ciasto można przełożyć na papier do pieczenia i na 20 min włożyć do zamrażalnika, następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Szneki:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 12 równych części. Każdy kawałek rolujemy w długi wężyk ok. 45 cm i zwijamy na  kształt muszli ślimaka.  
Układamy po 6 szt., na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.

Piekarnik nastawiamy na 180°C. Tuż przed pieczeniem, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki. Pieczemy na środkowej półce ok. 20 min.

Lukier:

Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny.

Rada: można przygotować lukier bez soku z cytryny, wtedy trzeba dodać niewielką ilość wody jeśli jest za gęsty.

Szneki po lekkim przestudzeniu dekorujemy lukrem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl