Piernikowa chatka Ali i Łukaszka

16 gru, 2014 | BOŻE NARODZENIE, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jeśli pachnie w domu piernikami, to znaczy, że święta się zbliżają. Moje pierniki może nie są idealne, bo większość kształtów wycięłam nożem, ale na pewno są smaczne i wesołe. Z ciasta powstała chatka z bałwankami, choinkami, zwierzątkami oraz chłopczyk i dziewczynka, które od razu dostały imiona moich dzieci.  Każdy może przygotować swoje pierniki wg własnej inwencji twórczej. Mogą to być tylko same gwiazdki, czy serduszka, ale samo ich zdobienie to wspaniała zabawa, która w finale świetnie smakuje.

Składniki

ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 250 g margaryny PALMA do pieczenia i smażenia – Bielmar,
  • 250 g cukru,
  • 250 g płynnego miodu,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki śmietany 30%,

lukier na bazie białka:

  • 2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,

dodatkowo:

  • posypka kolorowa,
  • barwniki spożywcze,
  • perełki,
  • posypka waflowa.

Przygotowanie

Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i mieszamy z masą miodową. Kolejno dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Mąkę połączoną  z proszkiem do pieczenia dodajemy do masą miodowej i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie zagniatamy na jednolitą, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy mąki.

Ciasto dzielimy na części (pozostałe odstawiamy do lodówki) i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 0,5 cm. wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto na pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy nie dłużej niż 10 min.

Rada: jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie.

Pierniczki pozostawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy masą lukrową, perełkami i posypką cukrową.

lukier na bazie białka:
Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder.
Lukier powinien być gęsty. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru. Jeżeli dodamy do lukru barwnika lub aromatu w płynie, dodajemy większą ilość cukru pudru.

Lukier można przygotować również miksując cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny i wodą.

Rada: pierniki przechowujemy w szczelnych metalowych puszkach. Lukru przygotowujemy w zależności od potrzeby. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl