Zielono powoli robi się wokoło i Słońce uśmiecha się wesoło. Wiosny już wypatruję i pierwszych oznak poszukuję. W kuchni Wiosnę już przywitałam, bo zieloną zupę ugotowałam.
Składniki
- 100 g ziemniaków,
- 400 g świeżych brokuł,
- 200 g mrożonego groszku,
- 200 g pieczarek,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- świeży tymianek,
- sól himalajska do smaku,
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka sosu Worcester,
- 20 ml śmietanki 30%,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- olej rzepakowy,
- cer camembert.
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.
W garnku zagotowujemy 1 litr wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodajemy ziemniaki, groszek i brokuły. Warzywa gotujemy do miękkości. (Kilka różyczek brokułu gotujemy oddzielnie w lekko osolonej wodzie, pod koniec dodajemy 50 g groszku).
Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sos Worcester, sos sojowy, 1 łyżkę oleju rzepakowego, igiełki tymianku (ok. 1-2 łyżeczki) i całość zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dolewamy śmietanki. Jeśli zupa krem jest za gęsta, możemy dolać przegotowanej wody.
Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. Pod koniec delikatnie oprószamy solą.
Zielony krem podajemy z podsmażonymi pieczarkami, brokułem, groszkiem, a całość posypujemy startym serem camembert.
Rada: warzywa które będzie się dodawać jako dodatek do zupy krem mają być al dente.
cudownie podany!
Dziękuję 🙂