Nie macie pomysłu na przekąskę, to zapraszam na moje kabanosy w cieście razowym. Ilość pałeczek zależy od długości kabanosów. Moje miały dł. 20 cm więc z ciasta przygotowałam 10 szt., ale jeśli użyjecie krótszych kabanosów, to będziecie mieć ich więcej. Pamiętać należy, że wałeczki z ciasta powinny być o połowę dłuższe niż kabanosy.
Składniki
na 10 pałeczek:
- 10 cienkich dowolnych kabanosów (ja użyłam Kabanoski Maestro od Henryka Kani)
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej,
- ¼ łyżeczki cukru,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 350 g mąki pszennej razowej,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,
ponadto:
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
- 30 – 40 g startego sera żółtego.
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z cukrem, 200 ml ciepłej wody i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczyny dodajemy pozostałą część mąki, sól, olej, pieprz, rozmaryn i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min.
Ciasto jeszcze raz wyrabiamy, w razie potrzeby dodajemy mąki. Dzielimy na 10 równych części, rolujemy na wałek o długości ok. 30 cm. Kabanosy zawijamy w ciasto, które sklejamy na końcach.
Układamy na blasze podsypaną mąką. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180°C, ok. 25 min.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. 🙂 Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Zrobiłem, pycha.