Grillowane warzywa z kurczakiem chili

24 sie, 2014 | GRILL, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Lato, Słońce wakacje – idealny czas na grillowanie. Spotkania w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół, to miłe i niezapomniane chwile. Grillowane nie musi być nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili.

Składniki

na 4 porcje:
  • 1 średnia cukinia,
  • 4 łyżki sosu chili,
  • 4 filety z kurczaka,
  • 8 szt. pomidorków conchita,
  • 8 szt. pomidorków conchita yellow,
  • 20 szt. cebulek srebrzystych,
  • pęczek szczypiorku,
  • 5 g kiełków rzodkiewki,
  • sól himalajska świeżo zmielona do smaku,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano do smaku,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie

Marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, wyciśnięty czosnek, wszystko razem wymieszaj.

Pierś z kurczaka umyj, pokrój na części i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.  Cukinię pokrój na długości, na bardzo cienkie plasterki, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś pod koniec posmaruj dokładnie sosem chili i jeszcze połóż na grilla. Warzywa i pierś układamy na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy pieprzem i gotowe.

Rada: pomidorki grillujemy na specjalnych tackach do grillowania.

Warzywa i mięso grillujemy na specjalnych tackach na grillu lub patelni.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl