Lato, Słońce wakacje – idealny czas na grillowanie. Spotkania w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół, to miłe i niezapomniane chwile. Grillowane nie musi być nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili.
Składniki
na 4 porcje:
- 1 średnia cukinia,
- 4 łyżki sosu chili,
- 4 filety z kurczaka,
- 8 szt. pomidorków conchita,
- 8 szt. pomidorków conchita yellow,
- 20 szt. cebulek srebrzystych,
- pęczek szczypiorku,
- 5 g kiełków rzodkiewki,
- sól himalajska świeżo zmielona do smaku,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- oregano do smaku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, wyciśnięty czosnek, wszystko razem wymieszaj.
Pierś z kurczaka umyj, pokrój na części i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Cukinię pokrój na długości, na bardzo cienkie plasterki, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś pod koniec posmaruj dokładnie sosem chili i jeszcze połóż na grilla. Warzywa i pierś układamy na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy pieprzem i gotowe.
Rada: pomidorki grillujemy na specjalnych tackach do grillowania.
Warzywa i mięso grillujemy na specjalnych tackach na grillu lub patelni.
0 komentarzy