Delikatne ciasto drożdżowe na oliwie z oliwek przygotowałam, do którego pieprz marynowany
i kapary dodałam. Żeby było jeszcze smaczniej i zdrowo z rukolą i cukinią całość połączyłam, a na wierzch ciasta, ser w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi dołożyłam. Chwilę poczekałam, potem w piekarniku wypiekałam. Chlebki wyszły delikatne, z wierzchu chrupiące, w smaku idealne, pięknie pachnące. Możne je same zajadać lub z sałatką, czy jako dodatek do np. grillowanego mięsa podawać.
Składniki
na 4 chlebki na małe podłużne foremki ok. 8/18 cm.:
- ok. 600 g mąki do pizzy typ. 00,
- 2 średnie jajka,
- 1 mała łyżeczka soli,
- 150 ml wody,
- ½ łyżeczki cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- 80 ml Oliwy z oliwek Gallo Classico,
- 1 plaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
- 1 łyżka kapary,
- 50 g rukoli,
- 150 g cukinii,
- ok. 80 g sałatkowego sera typu greckiego w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi bez zalewy.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy z wodzie z dodatkiem cukru, dodajemy jajka, 100 g mąki i całość dokładnie miksujemy.
Kapary i pieprz marynowany kroimy bardzo drobno.
Rukolę drobno siekamy, cukinie kroimy w niewielką kostkę.
Do zaczynu dodajemy kapary, pieprz, sól, oliwę i 300 g mąki. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej, gęstej masy, na koniec mieszamy z rukolą.
Całość przekładamy do dużej miski, dokładamy cukinię, łączymy ją z ciastem dodając stopniowo pozostałą mąkę.
Ciasto dzielimy na 4 równe części, formujemy niewielkie chlebki, delikatnie obtaczamy w mące i przekładamy do małych foremek (jeśli ich nie macie, można ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podsypaną mąką). Wierzch ciasta nakłuwamy np. widelcem i dodajemy po kilka kostek sera, delikatnie w nie wciskając.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Pieczemy na dolnej półce w temp. 200°C ok. 25 min.
Śliczne chlebki 🙂
Dziękuję pięknie 🙂