Zaznacz stronę

Tarta z masą kremową o smaku chałwy (Pana Cotta na kruchym cieście)

25 Lis, 2015 | DESERY, TARTA, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Z mąki z pełnego przemiału, otrębów i tartych orzechów ciasto przygotowałam, godzinę poczekałam, potem nim formę na tarte wyłożyłam i na 20 min do piekarnika wstawiłam. Masa to Pana Cotta z chałwy, śmietanki, mleka i żelatyny przygotowana, dobrze zmiksowana. Na ciasto ją przełożyłam i do lodówki całość włożyłam. Te dwa kolory, kruchy brązowy i delikatny kremowy, w tarte się złączyły i fajny słodki smak utworzyły. 

Składniki

na tarte o średnicy 25 cm:

ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła,
  • 50 g tartych orzechów laskowych,
  • 100 g mąki z pełnego przemiału,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 1  jajko,
  • 3 kopiaste łyżki otrębów żytnich prażonych,

masa:

  • 200 g chałwy np. waniliowej,
  • 250 ml mleka 3,2%,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • ok.15 g żelatyny,

ponadto:

  • mąka do podsypania ciasta.

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody (1-2 łyżki), wszystko zależy od wielkości jajka.

Przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. 

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: z ciasta robimy kule, układamy ja pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy.

Masa:

Żelatynę mieszamy z 50 ml zimnej wody.

W rondelku podgrzewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy spęczniałą żelatynę, ciągle mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzamy do wrzenia.

Następnie dodajemy rozkruszoną chałwę i całość miksujemy za pomocą blendera. Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie powoli zastygać przelewamy ją na upieczone ciasto.

Odstawiamy do lodówki na ok. 4  godz.

4 komentarze

  1. Unknown

    Panna Cottta to ja zawsze i wszędzie. Chałwę zresztą też. Przepis zapiszę i podrzucę do wykonania komuś bieglejszemu w wypiekach. 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Polecam słodko 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonimowy

    Piękne zdjęcia i pewnie też tak smakuje 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      O tak smakowała ")

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami