Z mąki z pełnego przemiału, otrębów i tartych orzechów ciasto przygotowałam, godzinę poczekałam, potem nim formę na tarte wyłożyłam i na 20 min do piekarnika wstawiłam. Masa to panna cotta z chałwy, śmietanki, mleka i żelatyny przygotowana, dobrze zmiksowana. Na ciasto ją przełożyłam i do lodówki całość włożyłam. Te dwa kolory, kruchy brązowy i delikatny kremowy, w tarte się złączyły i fajny słodki smak utworzyły.
Składniki
na tarte o średnicy 25 cm:
ciasto:
- 100 g schłodzonego masła,
- 50 g tartych orzechów laskowych,
- 100 g mąki z pełnego przemiału,
- szczypta soli,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 1 jajko,
- 3 kopiaste łyżki otrębów żytnich prażonych,
masa:
- 200 g chałwy np. waniliowej,
- 250 ml mleka 3,2%,
- 200 ml śmietanki 30%,
- ok.15 g żelatyny,
ponadto:
- mąka do podsypania ciasta.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody (1-2 łyżki), wszystko zależy od wielkości jajka.
Przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: z ciasta robimy kule, układamy ja pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy.
Masa:
Żelatynę mieszamy z 50 ml zimnej wody.
W rondelku podgrzewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy spęczniałą żelatynę, ciągle mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy rozkruszoną chałwę i całość miksujemy za pomocą blendera. Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie powoli zastygać przelewamy ją na upieczone ciasto.
Odstawiamy do lodówki na ok. 4 godz.
Panna Cottta to ja zawsze i wszędzie. Chałwę zresztą też. Przepis zapiszę i podrzucę do wykonania komuś bieglejszemu w wypiekach. 🙂
Polecam słodko 🙂
Piękne zdjęcia i pewnie też tak smakuje 🙂
O tak smakowała ")