Sama NATURa czyli sałatka zrolowana z podsuszonymi pomidorkami

13 sty, 2019 | KURCZAK, PRZYSTAWKI, SAŁATKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Sałatka ta jest nie tylko kolorowa, ale i zdrowa. Filety z kurczaka dobrze rozbijamy, przyprawą pikantną z chili doprawiamy, nadzieniem z rukoli, fety i pomidorów suszonych smarujemy i w roladę rolujemy. Pomidorki cherry z cukrem pudrem i z kolejną przyprawą Natur w piekarniku podsuszamy i do przestygnięcia odkładamy. Gdy już gotowy sos Natur mamy, to bogaty talerz warzyw, pestek z roladkami polewamy. Taka sałatka to uczta podniebienia, ciekawych smaków połączenia, można ją zjadać dowoli, na śniadanie, obiad, kolację, jak kto woli.

Składniki

pomidorki: 

4 rolady:

  • 2 filety z kurczaka ok. 500 g,
  • 150 g sera feta,
  • Vegeta Natur pikantna z chili,
  • 50 g świeżej rukoli,
  • 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100 g,
  • 10 pomidorów suszonych z oleju,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • olej z pomidorów suszonych,

ponadto składniki na porcje z 1 rolady, 2 porcje sałatki:

  • 50 g świeżej rulkoli,
  • 2 łyżki pestek z dyni,
  • 1 łyżka pestek z granatu,
  • 1cebulka ze szczypiorkiem,
  • 2 gałązki zielonej świeżej pietruszki,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 5 dużych kaparów,
  • (kilka podsuszonych pomidorków wcześniej przygotowanych),

sos:

 

Przygotowanie

Pomidorki:

Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem, przyprawą Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów.

Pomidorki podsuszamy w piekarniku, w temp. 130°C ok. 40 min, czas zależy jest od ich wielkości. Suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach, pomidorki studzimy.

Rolady:

Umytą, osuszoną rukolę miksujemy z dodatkiem rozkruszonego sera i pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Nie solimy, bo ser wystarczająco jest słony.

Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oddzielamy z nich polędwiczki. Piersi  przekrawamy na dwie równe płaskie części, a polędwiczki na połowę po długości.

Filety rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między folię spożywczą, dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwiej będzie można zwinąć). Każdą z nich posypujemy Vegetą Natur pikantną z chili i doprawiamy pieprzem.

Rada: jeśli filety z kurczaka są bez polędwiczek, to po prostu ich nie dodajemy, pomijamy etap ich przygotowania
Masę z rukoli dzielimy na 4 części. Rozsmarowujemy ją na całym filecie (brzegi można pominąć, łatwiej mięso sklei się w roladę).

Na brzegu mięsa po szerokości dodajemy ½ polędwiczki i od tej strony zaczynamy zwijać jak roladę, składając delikatnie brzegi do środka. Następnie owijamy ją  dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzką. Przekładamy na natłuszczoną olejem z pomidorów, folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy).

Pieczemy w 200°C ok. 20 min, pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Rolady kroimy na zimno, na grubsze plasterki po skosie.

Sos:

Vegeta Natur do sałatek i dipów, mieszamy z wodą, oliwą z oliwek, octem z białego wina, odstawiamy na kilka minut.

Sałatka na 2 porcje:

Na talerz nakładamy świeżą rukolę, dodajemy pokrojoną roladę, posiekany szczypiorek, cebulkę w plasterkach oraz  listki zielonej pietruszki. Całość posypujemy czarnuszką, pestkami z dyni i granatu. Dodajemy podsuszone pomidorki oraz duże kapary. Tuż przed podaniem polewamy sosem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl