Sałatka ta jest nie tylko kolorowa, ale i zdrowa. Filety z kurczaka dobrze rozbijamy, przyprawą pikantną z chili doprawiamy, nadzieniem z rukoli, fety i pomidorów suszonych smarujemy i w roladę rolujemy. Pomidorki cherry z cukrem pudrem i z kolejną przyprawą Natur w piekarniku podsuszamy i do przestygnięcia odkładamy. Gdy już gotowy sos Natur mamy, to bogaty talerz warzyw, pestek z roladkami polewamy. Taka sałatka to uczta podniebienia, ciekawych smaków połączenia, można ją zjadać dowoli, na śniadanie, obiad, kolację, jak kto woli.
Składniki
pomidorki:
- 250 g pomidorów koktajlowych lub cherry,
- cukier puder do posypania,
- Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów, do posypania,
4 rolady:
- 2 filety z kurczaka ok. 500 g,
- 150 g sera feta,
- Vegeta Natur pikantna z chili,
- 50 g świeżej rukoli,
- 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100 g,
- 10 pomidorów suszonych z oleju,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- olej z pomidorów suszonych,
ponadto składniki na porcje z 1 rolady, 2 porcje sałatki:
- 50 g świeżej rulkoli,
- 2 łyżki pestek z dyni,
- 1 łyżka pestek z granatu,
- 1cebulka ze szczypiorkiem,
- 2 gałązki zielonej świeżej pietruszki,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 5 dużych kaparów,
- (kilka podsuszonych pomidorków wcześniej przygotowanych),
sos:
- 2 płaskie łyżeczki Vegety Natur do sałatek i dipów,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu z białego wina, do smaku.
- 2 łyżki wody.
Przygotowanie
Pomidorki:
Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem, przyprawą Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów.
Pomidorki podsuszamy w piekarniku, w temp. 130°C ok. 40 min, czas zależy jest od ich wielkości. Suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach, pomidorki studzimy.
Rolady:
Umytą, osuszoną rukolę miksujemy z dodatkiem rozkruszonego sera i pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Nie solimy, bo ser wystarczająco jest słony.
Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oddzielamy z nich polędwiczki. Piersi przekrawamy na dwie równe płaskie części, a polędwiczki na połowę po długości.
Filety rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między folię spożywczą, dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwiej będzie można zwinąć). Każdą z nich posypujemy Vegetą Natur pikantną z chili i doprawiamy pieprzem.
Rada: jeśli filety z kurczaka są bez polędwiczek, to po prostu ich nie dodajemy, pomijamy etap ich przygotowania
Masę z rukoli dzielimy na 4 części. Rozsmarowujemy ją na całym filecie (brzegi można pominąć, łatwiej mięso sklei się w roladę).
Na brzegu mięsa po szerokości dodajemy ½ polędwiczki i od tej strony zaczynamy zwijać jak roladę, składając delikatnie brzegi do środka. Następnie owijamy ją dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzką. Przekładamy na natłuszczoną olejem z pomidorów, folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy).
Pieczemy w 200°C ok. 20 min, pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Rolady kroimy na zimno, na grubsze plasterki po skosie.
Sos:
Vegeta Natur do sałatek i dipów, mieszamy z wodą, oliwą z oliwek, octem z białego wina, odstawiamy na kilka minut.
Sałatka na 2 porcje:
Na talerz nakładamy świeżą rukolę, dodajemy pokrojoną roladę, posiekany szczypiorek, cebulkę w plasterkach oraz listki zielonej pietruszki. Całość posypujemy czarnuszką, pestkami z dyni i granatu. Dodajemy podsuszone pomidorki oraz duże kapary. Tuż przed podaniem polewamy sosem.
0 komentarzy