Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką

17 lis, 2015 | DANIA GŁÓWNE, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Filet z kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość marynowanym zielonym pieprzem została wyostrzona, a puree z batata złagodzona. Danie  na talerzu kolorowo się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje. 

Składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego,
  • pieprz kolorowy do smaku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 100 g serka topionego śmietankowego,
  • 100 ml bulionu drobiowego,
  • 100 ml śmietanki 30 %,
  • 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

ponadto:

  • 700 g batata,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • 400 g brukselki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeży tymianek,
  • suszony czosnek świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie

Kurczak:

Pieprz, kurkumę, curry i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Piersi, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski. Obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kilka min kurczaka.

Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy mięso i dusimy do momentu, aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku (nie dodajemy już pieprzu, ponieważ pod koniec dokładamy pieprz marynowany, który jest bardzo ostry).

Brukselka:

Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy opłukana, osuszoną brukselkę i podsmażamy ją ok. 4 min, często mieszając. Dodajemy igiełki tymianku, czosnek suszony, poruszamy delikatnie solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywą i dusimy. Woda powinna całkowicie odparować, a brukselka być miękka, ale chrupiąca.

Puree z batata:

Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy śmietanę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i całość ugniatamy lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Pure z batata podajemy z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką. Dodajemy pieprz marynowany i zielona pietruszkę.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl