Filet z kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość marynowanym zielonym pieprzem została wyostrzona, a puree z batata złagodzona. Danie na talerzu kolorowo się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje.
Składniki
- 2 filety z kurczaka,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego,
- pieprz kolorowy do smaku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka curry,
- 100 g serka topionego śmietankowego,
- 100 ml bulionu drobiowego,
- 100 ml śmietanki 30 %,
- 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego,
- sól do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
ponadto:
- 700 g batata,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
- 400 g brukselki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- świeży tymianek,
- suszony czosnek świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- zielona pietruszka.
Przygotowanie
Kurczak:
Pieprz, kurkumę, curry i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Piersi, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski. Obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kilka min kurczaka.
Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy mięso i dusimy do momentu, aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku (nie dodajemy już pieprzu, ponieważ pod koniec dokładamy pieprz marynowany, który jest bardzo ostry).
Brukselka:
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy opłukana, osuszoną brukselkę i podsmażamy ją ok. 4 min, często mieszając. Dodajemy igiełki tymianku, czosnek suszony, poruszamy delikatnie solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywą i dusimy. Woda powinna całkowicie odparować, a brukselka być miękka, ale chrupiąca.
Puree z batata:
Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy śmietanę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i całość ugniatamy lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Pure z batata podajemy z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką. Dodajemy pieprz marynowany i zielona pietruszkę.
0 komentarzy