Risotto z nutą azjatycką, grzybami shimeji i wołowiną

14 lis, 2019 | DANIA GŁÓWNE, GRZYBY, RISOTTO, RYŻ, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Pomysły na moje dania często od kilku lub jednego składnika do głowy mi wpadają, i tak właśnie nowe przepisy powstają. Tym razem grzyby shimeji pięknie się do mnie uśmiechały, że na szczycie risotto wylądowały. Kiedy je kupowałam, to kasjerka ze zdziwieniem na nie spoglądała i się zapytała, co z tym się robi , z czym można przygotować i czy będą smakować. Trzeba je spróbować, a kto lubi grzyby nie będzie żałować. Można je na różne sposoby podawać, gotować, czy podsmażać, do zup, sosów dodawać, czy z makaronem, kaszą, ryżem zajadać.

Składniki

na ok. 3 porcje: 

  • 150 g ryżu do risotto,
  • 1 średnia biała cebula,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego,
  • 150 g grzybów shimeji brązowych,
  • 1 mała puszka drobnego groszku, 200 g,
  • 250 g drobno posiekanego mięsa wołowego (jak na tatara),
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 20 g startego sera parmezanu,
  • 2 łyżki masła,
  • mielona papryka wędzona,
  • suszone chili świeżo mielone do smaku,
  • pęczek koperku. 

Przygotowanie

Przygotowujemy dużą patelnię.

Grzyby odcinamy od ich nasady, wtedy rozpadną się, otrzymamy pojedyncze grzybki.

W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju czosnkowym. Wsypujemy ryż i podsmażamy cały czas mieszając ok. 3 min. Każde ziarenko powinno być obtoczone w oleju, lekko podsmażone stanie się szkliste. Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy. Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce.

Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy curry i mięso podzielone na małe części. Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji.

W między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy grzyby i podsmażamy na złoty kolor, delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Na końcu posypujemy je chili i papryką wędzoną.

Rada: grzybów po dodaniu na patelnię nie mieszamy, dopiero jak się podsmażą z jednej str. to odwracamy.

Kiedy ryż będzie miękki dodajemy groszek, ser, 1 łyżkę masła i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Risotto podajemy z podsmażonymi grzybami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl