Zupa krem pomidorowo paprykowa z grzankami czosnkowymi i mozzarellą

2 gru, 2018 | Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Zupę pomidorową każdy dobrze zna i swój sprawdzony przepis na pewno na nią ma. Ja pomidorową z pieczoną papryką przygotowałam, którą z grzankami podałam. Moja jest dobrze wyostrzona i dla smaku wędzoną papryką doprawiona. Bardzo kremowa przez jej miksowanie, a następnie przez sito przecieranie. Gęstość sami dobieracie, będzie taka ile wody do niej dodacie, ja jednak zupy kremowe lubię te gęściejsze, bo są dla mnie smaczniejsze. 

Składniki

  • 2 czerwone papryki ok. 350 g,
  • 3 średnie marchewki ok. 300 g,
  • 700 ml pasty pomidorowej,
  • 80 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • sól do smaku,
  • chili świeżo mielona do smaku,
  • ½ płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pęczek koperku,

ponadto:

  • bagietka,
  • masło,
  • czosnek,
  • sól,
  • mozzarella w kulkach.

Przygotowanie

Zupa:

Papryki pieczemy w piekarniku, w 220°C, tak długo, aż skórka będzie przypieczona, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy na kilka min. Obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki, soku nie wylewamy. Obraną marchew kroimy w plasterki, czosnek obieramy.

W garnku rozgrzewamy olej podsmażamy na nim marchew z czosnkiem i cukrem. Całość zalewamy pastą pomidorową, dodajemy paprykę słodką, 1 łyżeczkę cukru, 250 ml wody, pieczoną paprykę (z sokiem) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchew będzie miękka. 

Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 l przegotowanej wody (może być letnia lub gorąca), wlewamy do warzyw, zadotowujemy. Całość miksujemy za pomocą blendera, przecieramy przez gęste sito (dzięki temu uzyskamy idealną kremowość). Dolewamy stopniowo tylko tyle  (przegotowanej) wody, żeby uzyskać odpowiednią gęstość, kto jak lubi. Dodajemy paprykę wędzoną, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.

Grzanki:

Rada: można sobie ułatwić ich przygotowanie, przez kupienie gotowych, czosnkowych bagietek, lub skropić oliwą i posypać delikatnie granulowanym czosnkiem i solą.

Bagietkę kroimy na kromki, mozzarellę w plasterki, piekarnik nastawiamy na 185°C. 

Z miękkiego masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli przygotowujemy masło czosnkowe, którym cienko smarujemy bagietki. Układamy je na blasze, na wierzch dodajemy mozzarellę i zapiekamy w piekarniku (na najniższym poziomie), czas tylko tyle, żeby podgrzał się ser.

Rada: jeśli chcecie bardzo chrupiące grzanki, to pieczemy je pierwsze bez sera, a dodajemy go pod koniec.

Zupę podajemy z grzankami i koperkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl