Pizza z chipsami z salami

11 paź, 2014 | GRILL, PIZZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Tylko kolory na drzewach jesień nam dzisiaj przypomniały bo termometry pod wpływem ciepła oszalały. Grilla więc uruchomiłam i pizze z salami na nim zrobiłam. Wyszła soczysta na cieście chrupiącym i była znakomitym, obiadem bardzo sycącym.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g salami (chipsy z salami o smaku prawdziwków),
  • pasta pomidorowa,
  • ser żółty w plasterkach (8 szt.),
  • pomidor,
  • oliwki zielone w plasterkach,
  • 1 łyżka kapary,
  • świeże oregano,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.

Przygotowanie

Do miski wkładamy drożdże, cukier, wyciśnięty przez praskę czosnek, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąk, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę (w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). 

Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu je rozwałkować na krążek o średnicy 35 cm, przełożyć  na kamień do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Wierzch smarujemy pastą pomidorową, układamy na niej plastry sera żółtego, salami, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, oliwki i kapary.

Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 200°C – 220°C.

Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy świeże oregano.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl