Tylko kolory na drzewach jesień nam dzisiaj przypomniały bo termometry pod wpływem ciepła oszalały. Grilla więc uruchomiłam i pizze z salami na nim zrobiłam. Wyszła soczysta na cieście chrupiącym i była znakomitym, obiadem bardzo sycącym.
Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g salami (chipsy z salami o smaku prawdziwków),
- pasta pomidorowa,
- ser żółty w plasterkach (8 szt.),
- pomidor,
- oliwki zielone w plasterkach,
- 1 łyżka kapary,
- świeże oregano,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
Do miski wkładamy drożdże, cukier, wyciśnięty przez praskę czosnek, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąk, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę (w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).
Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu je rozwałkować na krążek o średnicy 35 cm, przełożyć na kamień do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wierzch smarujemy pastą pomidorową, układamy na niej plastry sera żółtego, salami, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, oliwki i kapary.
Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 200°C – 220°C.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy świeże oregano.
0 komentarzy